-- OGLAŠEVANJE --

9 dijakov zagorske šole vstopilo v 2022 na Siciliji

-- OGLAŠEVANJE --

“Sprehodili smo se po mestu Palermo in si ogledali katedralo ter glavno tržnico, kjer smo okušali italijansko kulinariko,” je David iz Srednje šole Zagorje, ki obiskuje 1. letnik programa gastronomija, opisal, kako so prepletali učenje priprave italijanskih jedi in spoznavali tamkajšnje znamenitosti.

Devet dijakov in trije spremljevalni profesorji so namreč med 18. decembrom 2021 in 8. januarjem 2022 zamenjali svoje bivalno okolje za toplo mediteransko Sicilijo. Razlog je bilo opravljanje praktičnega usposabljanja pri delodajalcu v okviru mednarodnega projekta Erasmus+.

Dijaki so opravljali prakso pri delodajalcih v restavracijah in hotelu. Pridobivali so nova znanja, se učili priprave italijanskih jedi in usvojili osnove komunikacije v italijanskem jeziku. Spoznali so, da je italijanska kulinarika kulinarika s tradicijo, zato sta odnos do priprave jedi in postrežba prepletena s spoštovanjem in z ljubeznijo.

V okviru strokovnih ekskurzij so si ogledali tudi glavne sicilijanske znamenitosti. Božič in prehod iz starega v novo leto so preživeli v Palermu ter tako vstopili v leto 2022 na italijanskih tleh. “Bili smo edina slovenska šola, ki je imela v tem času dijake na praksi v tujini,” je povedala mag. Maruša Kolar, vodja mednarodnega sodelovanja v Srednji šoli Zagorje, ki verjame, da bodo vso strokovno znanje, ki so ga pridobili, oplemenitili in nadgradili na zaključnem izpitu oziroma poklicni maturi.

Sicilijo je dijak David Bukovšek doživel tako:

“Odločil sem se, da nadgradim svoje znanje stroke s sodelovanjem v Erasmus+ projektu na Siciliji. V soboto, 18. decembra 2021, smo se zbrali in odšli na avtobus. Ko smo prispeli v Trst, smo počakali na letalo. Po pristanku letala nas je na letališču čakal avtobus, ki nas je odpeljal do hotela. Ko smo prispeli do hotela, smo se nastanili in kmalu odšli na večerjo.
Naslednji dan smo imeli prvo ekskurzijo. Sprehodili smo se po mestu Palermo in si ogledali katedralo ter glavno tržnico, kjer smo okušali italijansko kulinariko. Dnevi so se vrstili en za drugim. Odhajali smo na delovišča. In že je bila pred nami naslednja ekskurzija. Odšli smo v mesto Cefalu. Tam smo si ogledali najstarejšo cerkev v mestu. 2. januarja 2022 smo imeli še zadnjo ekskurzijo. Najprej smo si ogledali še eno cerkev, nato smo se sprehajali po plaži. Kadar smo bili čez dan prosti, smo včasih odšli na igrišče, kjer smo igrali nogomet in košarko. Po nogometu in košarki pa smo se včasih odšli ohladit v morje.”

Dijaki Srednje šole Zagorje odkrivajo Evropo

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --