-- OGLAŠEVANJE --

Župan sklical izredno sejo: Zahteva pojasnitev odhoda zagorskih pediatrinj

-- OGLAŠEVANJE --

V dobrem letu dni so iz Zdravstvenega doma Zagorje odšle vse tri pediatrinje. Prva je lani septembra odšla Mateja Bec, v začetku leta odhajata še Manca Jerman ter Natalija Gradišek.

Prva kriza na področju otroškega zdravstva v Zagorju se je zgodila pa odhodu specialistke pediatrije Mateje Bec, ki svoje delo zadnje leto nadaljuje v ZD Laško. Ne glede na majhno število pediatrov, so v Zagorju uspeli obdržati dežurnega pediatra v popoldanskem času skoraj vse dni v tednu. Zdaj so na točki, ko izbranega pediatra ne bo niti dopoldan.

Direktorica: “Kaj je razlog za odhod pediatrinj, ne vem.”

Saša Bajda, ki pravi, da pojasnila pediatrinj o razlogu odhoda nima, bo vendarle morala pojasnila pripraviti za izredno sejo Sveta zavoda, na kateri bo prisoten tudi župan. »Od vodstva zavoda bo zahteval pojasnitev razlogov za nastalo situacijo in načrt za čimprejšnjo razrešitev kadrovskih težav v tej zagorski zdravstveni instituciji,« so namesto župana Matjaža Švagana povedali na Občini Zagorje.

Slabih 2000 otrok do konca leta v Zagorju brez pediatra

Pediatrinja Manca Jerman, katere količnik opredeljenih pacientov znaša 1.426,48, je v zadnjem obdobju še sprejemala nove paciente. V Zagorju zelo priljubljena zdravnica Natalija Gradišek, ki odhaja v ZD Litija, s količnikom opredeljenih pacientov 1.939,11 ni več sprejemala novih pacientov, saj je bila zasedena preko so vrha ambulantnih zmogljivosti. Skupni količnik odhajajočih zdravnic skoraj 3500 enot, kar pomeni, da bo slabih 2000 otrok v Zagorju ostalo brez izbranega pediatra.

Kaj pomeni glavarinski količnik?
Da pojasnimo – glavarinski količnik, s katerim se obračunava obremenitev ambulant na primarni ravni je bil uveden leta 1992 in ga uporabljajo tudi v primerljivih evropskih državah. Ena oseba ni enaka 1 enoti – po izbrani metodologiji se predvideva “koliko dela” ima zdravnik s to starostno skupino.

Za občutek – dojenček do 1 leta šteje 3 enote, otrok do 7. leta pa 1,90.. Otroci med 7. letom in vse do dopolnjenega 19. leta se v ambulanta štejejo kot 0,88.

Luknje bodo krpali z zunanjimi izvajalci, dežurstva bodo prevzeli tudi v NMP

Kako bo s popoldanskim dežurstvom in oskrbo najmlajših pacientov, direktorica Bajda pravi, da bodo pokrivali zdravniki iz družinskih ambulant, ena od družinskih zdravnic pa bo otroke sprejemala v otroško šolskem dispanzerju. Popoldanska dežurstva bodo reševali z zunanjimi zdravniki, kadar to ne bo mogoče, bodo otroci pomoč prejeli v ambulanti Nujne medicinske pomoči.

Prav tako je direktorica že napovedala, da bodo občino zaprosili za dve koncesiji, namenjeni pediatrični dejavnosti. Istočasno bodo objavili tudi razpis za zaposlitev pediatrov v ZD Zagorje. »Na različne načine bomo poskusili rešiti situacijo s pomanjkanjem zdravniškega kadra,« je dodala direktorica.

V Zagorju ostali brez pediatrinje, v Hrastniku brez družinskega zdravnika. Kaj pa zdaj?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po desetletju bivanja v nekdanji tovarni skoraj prepolovljen vpis

Letos je točno 10 let, kar so se najmlajši Zagorjani preselili v preurejene prostore nekdanje tovarne Lisca.  Pred vselitvijo so bili oddelki vrtca razseljeni po...
-- OGLAŠEVANJE --