0 C
Trbovlje
četrtek, 9. decembra 2021
ZON.siAktualnoŽivljenje zasavskih študentov se je zelo spremenilo

Življenje zasavskih študentov se je zelo spremenilo

Ob svetovnem dnevu študentov, ki je potekal v minulem tednu, smo z Matejem Kastelicem, predsednikom ŠKLAB-a – kluba zasavskih študentov poklepetali o tem, kako razmere zadnjih dveh študijskih let vplivajo na samo študentsko življenje, kvaliteto znanja in tudi študentsko delo. Je študij na daljavo dober način izobraževanja ali ne? Koliko odnese s predavanj v živo in koliko s spletnih? Pa delo – ga še lahko najdejo ali ne?

Mladi, prvenstveno študentje in študentke, ki so združeni v ŠKLAB z namenom medsebojnega povezovanja znotraj občine Zagorje ob Savi, izpostavljajo že leto dni trajajoč razhod. “Gre za razpetost v povezavi s študijem na daljavo, ki je po eni strani udobno in lažje, toda na drugi strani slabše, ker posameznik odnese tudi do 50 odstotkov manj znanja s predavanja – preko spleta pač nisi enako fokusiran kot ob fizični prisotnosti v predavalnici, prav tako v slednji ni motilcev, ki pa so v domačem okolju vsekakor pogostejši.”

Kastelic omenja tudi družabno plat, ki se je korenito spremenila, v smislu, da v času koronavirusnih okoliščin vmesnih sprostitev v obliki organiziranih študentskih druženj preprosto ni ali pa so izjemno omejena. “Posledično je manj kontaktov, študentje ne navezujejo medsebojnih stikov in si medsebojno pomagajo kot to steče denimo tekom odmora v predavalnicah,” opisuje sogovornik.

V zasavski regiji je po podatkih SURS bilo v študijskem letu 2020/21 na 1000 prebivalcev v študijsko formalno izobraževanje vključenih 35,12 prebivalcev.

Zaradi križanj mnenj o PCT pogoju je to spontano postala “prepovedana tema”

Foto: e-študentski servis

Predsednik Šklab-a Matej Kastelic na vprašanje, kako se spopadajo študentje in študentje v njihovi sredi z ukrepi v luči preprečevanja možnosti širitve koronavirusa, poudari, da se zaradi velike odsotnosti s fakultet v fizični obliki, velik delež teh, ki so že v 2. letniku študija, še vedno spoznava s študijem in s študentskim svetom. “Tukaj se pozna ta primanjkljaj, ki je nastal na račun ZOOM-komunikacije. V novo področje življenja so se prejšnje generacije lažje “zlile” prav zaradi obiskov referata za študente, osebnega stika, medsebojne pomoči, in tega zdaj skorajda žal več ni,” še nadaljuje. Klišejske debate o vremenu so v zadnjih dveh letih zamenjala razpravljanja o koronavirusu, zadnje čase s poudarkom na PCT-pogoju, čemur se niti v študentskih krogih niso mogli izogniti. “A to temo smo se nekako potihoma naučili kar dati na stran in je niti ne odpirati zaradi križanja mnenj,” oriše sogovornik, ki verjame, da imajo mladi mnogo bolj optimistične in povezovalne teme na voljo za pogovor.

V ŠKLAB-u je izmed okrog 600 vseh študentov zagorske občine včlanjenih 10% le-teh, trenutno 61, z vpisi tekom celotnega študijskega leta število članov naraste tudi do 150.

Upad študentskega dela, vseeno se odpirajo nove možnosti

V poletnem času, ko je bilo izpitno obdobje za njimi, nekih posebnih težav v povezavi s študentskim delom Kastelic ne navaja, pravi pa, da se kar precejšnjimi težavami srečujejo tisti, ki delajo skozi celo leto: “Ti so bolj podvrženi omejitvam oz. ukrepom, ki jih zahteva denimo delo v gostinstvu, turizmu,” so se pa po drugi strani nekaterim odprle nove priložnosti – zlasti to velja za računalniško in programersko podkovane študente, ki so – sogovornik jih nekaj osebno pozna – delo dobili na področju digitalnega marketinga. “Vedno moramo imeti v mislih: četudi je v teh trenutkih težko (situacija covid-19) in smo že na robu študiranja – učimo se za prihodnost, ki bo boljša in kvalitetnejša z dobro izobrazbo,” optimistično sklene Matej Kastelic.

SORODNI ČLANKI:

Študenti prostovoljci z lopato v rokah po Hrastniku

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Na Mareli in v Rajski dolini smučarji že ta vikend

Višje vrhove je v Zasavju že dodobra pobelil sneg in kar samo od sebe se ponuja vprašanje, kam jo lahko človek mahne v domačih...
X