23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoZGODBE: Kako "korona" čase preživljajo zasavski upokojenci?

ZGODBE: Kako “korona” čase preživljajo zasavski upokojenci?

Predstavljamo vam nekaj zgodb o upokojencih tako mlajših kot starejših po stažu in o tem, kako se spoprijemajo z izzivi korona časov. 

Upokojenka Mili iz Zagorja že od nekdaj obožuje potovanja. »Letos se počutim ujeto, nam zaupa. “Kar nekaj mojih načrtov je padlo v vodo”. Vnuki živijo izven občinskih meja in komaj čaka, da jih lahko spet objame. Čas si krajša z ročnim delom, idrijsko čipko.

Med pogovorom se je spomnila epidemije črnih koz. “Takrat smo se morali vsi cepiti, okužba pa se je prenašala kapljično in preko neposrednega stika z okuženimi telesnimi tekočinami in predmeti. Bila sem še zelo mlada, vendar se še spomnim obveznih potrdil o cepljenju, če smo kam potovali.”

Mlajši upokojenec je tudi Trboveljčan Julijan Kmet. Ljubiteljski fotograf, ki je imel že tudi samostojno razstavo. Z ženo rada potujeta, zadnja leta sta raziskovala Madžarsko. S štirinožnim ljubljenčkom se veliko sprehaja, rad kuha in peče kruh. Sicer pa pravi: “Razen prepovedi potovanja in nošenja mask se zame ni veliko spremenilo. V gostilne tudi sicer ne zahajam, tako, da se s trenutno situacijo kar dobro spoprijemam.”

Ivan Bukovšek iz Trbovelj je ponosen na svojih 88 let. Z vso pravico! Vsi ga občudujejo zaradi njegove pozitivne naravnanosti in prilagodljivosti. Prijatelji na FB, kjer redno objavlja, ga imajo zelo radi in občudujejo njegove fotografije in njegov vrt. Pred kratkim je uredil tudi svojo spominsko sobo, ki si jo je že dolgo želel. Le obiska je zdaj zaradi korone bolj malo. Na srečo je gozd blizu in Ivan kot veliki ljubitelj narave to zna ceniti, saj veliko pešači.

“Moja največja skrb je zdravje, res me že malo daje,”, potoži, vendar se ne da. “Zadnje čase pogrešam kavo. Ker kave sam nikoli ne kuham, se se s prijatelji dobim vsako jutro ob 9.00 v lokalni gostilni, kjer ob kavici kakšno urico poklepetamo. Prav to zdaj pogrešam, ker živim sam. Spoštujem priporočila, maske me ne motijo, le zapiranje občinskih meja se mi ne zdi najbolj pametno.”

Vesna Babič iz Hrastnika je zelo optimistična: “V tem času se trudim vsak dan upoštevati recept, ki sem ga sama sebi predpisala in pravi, da je treba poskrbeti za svoj imunski sistem. Pazim, da se zdravo prehranjujem, da vsak dan spijem nekaj kozarcev vode, da dovolj spim, da se vsak dan dovolj gibam in nadiham svežega zraka. Nekatere aktivnosti in druženja so se v tem obdobju ustavili, vesela pa sem, da se na daljavo nadaljuje tečaj nemškega jezika, na daljavo ohranjam tudi vsakodnevne stike s prijatelji. Zelo rada in veliko berem, nekaj časa mi vzame tudi brskanje po internetu. Še bi lahko naštevala, saj mi nikoli dolgčas, vedno imam več idej kot časa.”

Zagorjan Miro Drobne je upokojen pet let, zanima ga politika, prostovoljstvo in druženje na FB, kjer je osnoval skupino Upokojenci in upokojenke Slovenije. Z njo še posebno želi pomagati starejšim. Odkar se je pojavil virus COVID 19, se vztrajno bori proti lažnim informacijam in podpira stroko, saj kot pravi, ljudje raje nasedajo lažem, kot bi prisluhnili stroki. Trudi se biti objektiven ter pošten do politikov, kar pomeni, da je pogosto tudi kritičen.

“Žal sem letos bolj slabega zdravja, zato sem še najbolj aktiven na spletu. Spadam v rizično skupino in se držim navodil zdravnikov. Veliko časa posvetim vodenju Facebookove skupine, saj starostniki radi berejo in sodelujejo v razpravah. Ko bom spet bolj zdrav in bodo časi spet kot prej, bom zopet z veseljem prostovoljno pomagal prireditvah, sploh lokalnih, ker sem vesel, da se tudi v Zasavju, kaj dogaja. Dneve pa meni in ženi Meliti krajša in lajša najin ljubljenček Lino.”

Naši sogovorniki so v skrbeh za zdravje, vendar na trenutno dogajanje gledajo zelo optimistično. Večina se spozna na sodobno tehnologijo, tako da so socialne stike obdržali. Zgodb pa je še veliko in seveda vse niso enake …

CSD Zasavje: Hujše stiske, več nasilja, več prijav zanemarjanja otrok

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...