14.3 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. septembra 2022
ZON.siAktualnoCSD Zasavje: Hujše stiske, več nasilja, več prijav zanemarjanja otrok

CSD Zasavje: Hujše stiske, več nasilja, več prijav zanemarjanja otrok

V zasavskih Centrih za socialno delo opažajo vse večje psihosocialne stiske, seveda povezane z epidemijo covid19, ki, kot pravi direktor CSD Zasavje Rok Zupanc prinaša velike spremembe na vseh področjih našega funkcioniranja. Ljudje iščejo stik, predvsem oseben stik vreden zaupanja. Več je prijav nasilja in zanemarjanja otrok.

Socialni delavci opažajo povečane potrebe po osebnem razbremenjevanju ljudi, na površje prihaja potreba po zaupnem pogovoru in osebnem stiku s sočlovekom.

Povečano število prijav nasilja, zanemarjanja in neustreznega ravnanja staršev do otrok

Rok Zupanc

Nadalje direktor še pojasni, da porast beležijo tudi pri obravnavi oseb s težavami v duševnem zdravju in na področju varstva odraslih; soočanje s stiskami svojcev pri namestitvi starejše osebe v dom starejših občanov in oskrbi starejših oseb. »Na nas se obračajo svojci oseb, ki zaradi starosti oz. bolezni potrebujejo pomoč in nego. Svojci se znajdejo v brezupnem položaju. Bolnika (npr. starša) bolnišnica odpusti in pride nazaj domov v stanju, ko je odvisen od pomoči drugih, saj sam ne zmore skrbeti zase.« V nekaterih primerih so vloge za sprejem v institucionalno varstvo že vložene, vendar so domovi prezasedeni ali pa trenutno ne sprejemajo novih varovancev. Gre za velike stiske svojcev, s katerimi se vse pogosteje obračajo na center.

Na enotah centra v zasavskih občinah imajo v zadnjem času povečano število prijav nasilja, zanemarjanja in neustreznega ravnanja staršev do otrok. Več je razvez staršev in so kompleksnejše in bolj konfliktne kot v preteklosti.

In še, v zadnjem času je opazen porast nalog v okviru predhodnega svetovanja, torej v primerih razpada partnerskega razmerja in urejanja preživljanja mladoletnih otrok, stikov, preživnine. Glavni razlog omenjenih težav pa slaba komunikacija, nestrpnost in zadovoljevanje lastnih potreb.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljski policisti v soboto, zaradi alkohola, pobrali 3 vozniška dovoljenja

Policisti v Zasavju so v minulem vikendu poleg rednih nalog obravnavali še: PP Zagorje ob Savi: - v petek so obravnavali prometno nesrečo z manjšo materialno...
X