6.8 C
Trbovlje
sobota, 8. maja 2021
ZON.siAktualnoZaslužite s svojimi odpadki

Zaslužite s svojimi odpadki

V Hrastniku lahko v soboto prodate ‘svoje odpadke’. Podjetje Dinos namreč odkupuje kovine, stare avtomobilske akumulatorje in star papir.

Se vam kaj od omenjenega valja nekje po garaži, kleti ali shrambi? Idealna priložnost, da počistite svoja ‘skladišča’ in z najdbami celo kakšen evrov zaslužite.

Podjetje Dinos bo namreč v soboto, 10. 5. med 8. in 12. uro na parkirišču pred Steklarno Hrastnik odkupovalo kovine, papir in odslužene avtomobilske akumulatorje.

Zbiranje starega papirja nam ni tuje, saj nas je večino to počela že od osnovnošolskih dni. Včasih smo hodili celo od vrat do vrat in skupaj nabirali vse, kar je vsaj malo izgledalo kot papir. In seveda tekmovali, kdo bo imel več.
V zadnjih letih pa so se v podjetju Dinos odločili tudi za odkupe po terenu, po manjših krajih in vaseh, predvsem zato, da bi ljudje, ki živijo v oddaljenih krajih ekološko ozavestili. Kot pravijo v Dinosu, ljudem poleg zaslužka največ pomeni dejstvo, da bo njihov odpadek šel v proces reciklaže. ‘Na ta način zberemo na akcijah kot je ta v Hrastniku med 2 in 8 ton koristnih odpadkov’ pravi Goran Ambrož iz podjetja Dinos.

Kako izgleda zbiranje in odkupovanje?
Vsak odpadek stehtamo in ga stranki plačamo glede na težo. Največ je starega železa, radiatorji, bojlerji, ograje, barvnih kovin, npr. aluminij profili, avtomobilskih akumulatorjev, pa tudi starega papirja.

Koliko dobim za star akumulator in koliko za kilogram papirja?
Odkupne cene akumulatorjev, ki so težki cca 16 kg, se gibajo okrog 6 eur, 10 kg starega papirja je vredno okrog 70 centov, 10 kg starega železa pa je vredno cca 1,3 eur.

Ekološko ozaveščeni
Prinešeni odpadke potujejo najprej v enega izmed 20 skladiščih po vsej Sloveniji, nato le te presortirajo, potem pa odvisno od odpadka razrežejo, zmeljejo, stisnejo ali zbalirajo na ustrezne dimenzije in odpremijo v železarne, livarne, papirnice.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Zaprta zasavska zaradi plazu, podrto drevje, ogroženi stanovanjski objekti

Zaradi močnega deževja so danes gasilci intervenirali v vseh zasavskih občinah, in še vedno na terenu odstranjujejo posledice. Trenutno je zaradi zemeljskega plazu zaprta...