12.5 C
Trbovlje
sobota, 18. septembra 2021
ZON.si1+1=2Zasavski župani s pismom vladi: Želimo izjemo pri določanju odprtja/zaprtja šol in...

Zasavski župani s pismom vladi: Želimo izjemo pri določanju odprtja/zaprtja šol in vrtcev

V imenu Sveta zasavske regije so štirje župani – Marko Funkl, Jasna Gabrič, Matjaž Švagan in Franci Rokavec – tokrat stopili skupaj s pismom predsedniku Vlade in vsem aktualnim ministrom.

Pismo so župani začeli takole: »Včerajšnja odločitev Vlade RS, da se v Zasavju ponovno zapirajo vrtci in šole, nas je presenetila. Na ponedeljkovih testiranjih šolskih delavcev so bili v 24 enotah vrtcev in 25 enotah šol pozitivni le 3 strokovni delavci. Glede na to da se bo testiranje vseh strokovnih delavcev šol in vrtcev ponovno izvedlo vsak ponedeljek, bi pričakovali, da bodo pristojni šele na podlagi morebitne slabše epidemiološke slike v posameznih enotah vrtcev in šol pouk ponovno zaustavili.«

Vladni model župani sicer razumejo, želijo pa, da se v sistemu določanja regijske epidemiološke slike pri šolah in vrtcih, zaradi specifike področja ter pomena izobraževalnega in socializacijskega procesa za razvoj otrok, naredi izjema. Predvsem ker je Zasavje najmanjša statistična regija, in na splošno statistiko izrazito vplivajo tudi okužbe v domovih za starejše. Vsi štirje v en glas vlado tako pozivajo, da naj bo merilo za odprtje šol in vrtcev vezano na vsakokratne ponedeljkove rezultate testiranj, saj ti, po njihovem, dajo najbolj relevantno sliko stanja.

Da bodo odgovor dobili, je prepričan Matjaž Švagan. Kakšen pa bo ta, bomo poročali tudi na našem portalu.

DODANO 13.55:

Na novinarski konferenci je Janez Janša pojasnil, da vztraja pri odpiranju in zapiranju vrtcev ter šol. Češ da je načrt znan že nekaj časa in se ga bodo držali, predvsem ker, kot pravi, trendi okužb ne kažejo optimistične slike.

O pismu zasavskih županov ni govoril, je pa nakazal, da ne glede na stroko – pa naj bo to zdravstvena ali pedagoška – vztrajajo pri svojih odločitvah.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toliko povpraševanja, da bodo v Zasavju cepili še v soboto in nedeljo

Iz zasavskih cepilnih centrov na pragu tega konca tedna sporočajo, da odpirajo tudi sobotne termine za namen cepljenja, v Zagorju pa bodo cepili celo...