today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualno'Zasavski' denar neupravičeno Litiji?

‘Zasavski’ denar neupravičeno Litiji?

Država občini Litija nezakonito dodeljuje sredstva, ki pripadajo zasavskim občinam, trdijo zasavski župani. Opozorila in pritožbe so zaenkrat naletela na gluha ušesa.

“Občina Litija je namreč vključena le v statistično regijo Zasavje, v Zasavsko razvojno regijo pa bo vključena šele leta 2020, zato ni upravičena do sredstev, ki so preko državnih razpisov namenjena Zasavski razvojni regiji,” ugotavljajo zasavski župani na zadnji seji Sveta regije.

Do ‘zasavskega’ denarja po letu 2020

Sestanek sveta regije

Tako je, po mnenju zasavskih županov, država nezakonito dodelila sredstva iz razpisa za sofinanciranje večgeneracijskih centrov, najbrž pa tudi sredstva iz še odprtega razpisa za regijske štipendijske sheme. V letu 2015 pa je Litija pridobila v upravljanje vsa sredstva, namenjena krepitvi zmogljivosti nevladnih organizacij v Zasavski razvojni regiji.

Občine Hrastnik, Trbovlje in Zagorje so na to že opozorile ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za delo, a postopek delitve sredstev še nista spremenila. Zato je bil na seji Sveta regije sprejet sklep, da se sestanejo s predstavniki Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK).

In kaj na to pravijo v Litiji?

Občina Litija se s trditvami zasavskih županov načeloma strinja. “Z gospodarskim ministrstvom in SVRK je potrebno doreči položaj občine Litija,” se strinja v. d. direktorja litijske občinske uprave Meta Ponebšek, in dodaja: “dejstvo pa je tudi, da je vsa regija dobila več sredstev na račun vključitve občine Litija.”

Občinski svet občine Litija je že 18. aprila 2012 sprejel sklep, da se prične postopek za prehod občine Litija iz osrednjeslovenske regije v zasavsko statistično regijo in iz zahodne kohezijske regije v vzhodno kohezijsko regijo. Na osnovi tega sklepa je bil poslan dopis za ministrstvo za gospodarstvo: Predlog za spremembo območij statističnih regij za prihodnje programsko obdobje 2014-2020. A odgovora na predlog s strani ministrstva na občini Litija, od tega je že 4 leta, še niso prejeli.

občina Litija

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Leto 2024 začeli s prenovljeno športno dvorano

Športno dvorano s 500 sedeži in šestimi garderobami so pošteno preuredili. Prenovo so konec lanskega leta počastili s koncertom radeške godbe, otroci pa na...