0.2 C
Trbovlje
sreda, 6. decembra 2023
ZON.siAktualnoZasavske ceste terjale 20 smrti v zadnjih 6 letih

Zasavske ceste terjale 20 smrti v zadnjih 6 letih

Na območju štirih policijskih postaj regije Zasavje je med Hrastnikom in Litijo v zadnjih šestih letih dvajset ljudi izgubilo življenje. Največ smrtnih žrtev je bilo v Litiji in Zagorju ob Savi, najmanj pa v Hrastniku in Trbovljah.

Tako so na območju litijske policijske postaje od leta 2016 pa do danes zabeležili devet smrtnih primerov, tesno zanjo so prometne nesreče, ki so se pripetile na območju zagorskega policijskega okoliša in so terjale sedem življenj, medtem, ko s Policijske postaje Hrastnik in Policijske postaje Trbovlje poročajo o najnižjem številu smrtnih žrtev (2) v zadnjih šestih letih.

Leto Območje policijske postaje
Hrastnik Trbovlje Zagorje ob Savi Litija
2016 0 1 4
2017 1 0 0 3
2018 0 1 1 1
2019 1 0 2 1
2020 0 0 3 0
2021 0 0 1 0
Smrtne žrtve prometnih nesreč 2016-2021; vir: Policijska uprava Ljubljana

Hitrost in nepravilna stran vožnje

Med najpogostejšimi vzroki za nesreče, ki se tragično končajo, izstopata dva, in sicer neprilagojena hitrost vožnje in nepravilna stran oziroma smer vožnje. Tudi na ravni celotne države je prav zaradi teh dveh vzrokov bilo zabeleženih kar 88 odstotkov vseh smrtnih žrtev. Na zasavskih cestah so bili ostali še nepravilno prečkanje pešca, odvzem prednosti in nepravilno prehitevanje.

Vinjeni obenem tudi prehitri

V 7 izmed zasavskih 20 primerov, katerih posledica prometne nesreče je bila smrt, je prisotnost alkohola botrovala temu, da je povzročitelj vozil prehitro ali pa je vozil po nepravilni strani (vijuganje po cesti zaradi zmanjšane koncentracije zaradi opitosti).

Izračun na podlagi podatkov iz let 2019 in 2020 kaže, da vsako dvanajsto prometno nesrečo in vsako tretjo smrtno prometno nesrečo v Sloveniji povzročijo alkoholizirani udeleženci v prometu. (Policija)

 

 

SORODNI ČLANKI:

Tragična prometna nesreča na Izlakah

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V Hrastniku dokončali Pumptrack

Že ta teden bo otvoritev kolesarskega poligona v Hrastniku. S tem objektom želijo dodati zagon športnemu duhu in omogočiti novim generacijam in športnim entuziastom...