-1.6 C
Trbovlje
četrtek, 30. novembra 2023
ZON.siAktualnoZasavska problematika: Vse manj telesne dejavnosti, neredna prehrana in veliko število kadilcev

Zasavska problematika: Vse manj telesne dejavnosti, neredna prehrana in veliko število kadilcev

Delovanje Centra za krepitev zdravja pokriva širok spekter starostnih skupin. “Mi kot center pokrivamo tako področje otrok in mladostnikov kot tudi odraslih in starejših. Kljub temu pa opažamo, da je večje povpraševanje predvsem iz strani odrasle in starejše populacije,” nam je zaupala Kaja Bajda.

Meritev krvnega tlaka

Glede najpogostejših zdravstvenih težav v Zasavju je naša sogovornica izpostavila zaskrbljujoč trend porasta telesne nedejavnosti in neurejene prehrane. Poleg tega je v Zasavju še vedno veliko kadilcev. Negativna luč v Zasavju sveti tudi na odzivnost pri preventivnih programih. V primerjavi s slovenskim povprečjem se prebivalci Zasavske regije manj pogosto udeležujejo preventivnih programov, kot so Zora, Dora in Svit.

Nekaj, kar v Trbovljah še ni bilo

Kaja Bajda

Center za krepitev zdravja v okviru Zdravstvenega doma Trbovlje je svoja vrata odprl v začetku septembra. Novo odprti Center že zdaj kaže obetavne rezultate, saj se občani aktivno vključujejo v ponujene delavnice in posvete. “Presenetljivo dobro smo bili sprejeti, saj vemo, da dober glas seže v deveto vas,” je povedala vodja oddelka Kaja Bajda. Dodala je, da je novost in inovativnost Centra za krepitev zdravja pritegnila pozornost občanov, ker gre za nekaj česar v Trbovljah še ni bilo.

Na delavnicah izvajajo meritve telesne pripravljenosti ter nudijo svetovanja o kroničnih nenalezljivih boleznih, krvnem tlaku in osteoporozi. Poleg tega je možno opraviti posvet s fizioterapevtom, kineziologom, psihologom in dietetikom.

Center se aktivno vključuje v lokalno skupnost in redno obiskujejo šole in vrtce v okviru predšolske vzgoje ter izvajajo zdravstvene vzgojne programe.

V prihodnje pa…

Glede načrtov za prihodnost Bajda pravi, da so trenutno usmerjeni v uresničevanje kratkoročnih ciljev. “Naši načrti za prihodnost temeljijo na postopnem vzpostavljanju vseh potrebnih elementov, vendar trenutno moramo kader še izobraziti, kar nam preprečuje, da bi izvedli vse naše delavnice v polni meri”. Pozitivno zrejo v prihodnost, ko bo Center zaživel s polno paro – tako s strani izvajalcev, kot s strani uporabnikov.

Center za krepitev zdravja je odprt vsak dan od 7. do 15. ure in se nahaja na Ulici 1. junija 4, v prvem nadstropju. Urnike delavnic lahko preverite na njihovem Facebook profilu.

V zdravstvenem domu odpirajo nov Center, lokacija bo na trboveljski enosmerni

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Čeprav ni posluha prevoznika, župan vztraja pri avtobusni liniji »čez hrib«

»To kar že celo leto obljubljamo, bo. Očitno smo divjina, Afrika, ki avtobusnega prevoznika niti ne zanima. Bomo pa sami.« Tako je začel župan...