-- OGLAŠEVANJE --

Zasavje gosti mednarodno srečanje predstavnikov premogovnih regij

-- OGLAŠEVANJE --

Regionalna razvojna agencija Zasavje v sodelovanju z Zasavsko gospodarsko zbornico, občinami in drugimi deležniki te dni gosti srečanje, ki se ga udeležuje 14 predstavnikov premogovnih regij s severovzhodnega dela Madžarske, Moravske Šlezije s Češke in Zasavja. Namen srečanja je izmenjava izkušenj in prenos dobrih praks na področju pravičnega prehoda premogovnih regij.

V skladu s ciljem, da se do leta 2050 na učinkovit in pravičen način doseže podnebna nevtralnost EU, je Evropska komisija predlagala Mehanizem za pravičen prehod, v sklopu katerega deluje Sklad za pravični prehod. Iz sklada bodo lahko pridobila sredstva zasavske občine, podjetja ter druge organizacije in institucije.

Zasavje je poleg vse od prvih prepoznav potreb julija 2020

RRA Zasavje in Zasavska gospodarska zbornica se v proces priprave strateških in izvedbenih dokumentov aktivno vključujeta že od samega začetka, julija 2020. Obe instituciji sta sodelovali pri pripravi Nacionalne strategije za izstop iz premoga in Akcijskega načrta, trenutno pa sodelujeta v usklajevalnem procesu za pripravo Območnega načrta za pravični prehod Zasavske regije. Zasavska gospodarska zbornica je zelo aktivno prisostvovala pri vseh ključnih aktivnostih, obenem pa nudila močno podporo pri identifikaciji potreb in investicijskih namer podjetij v regiji ter jim pomagala oblikovati konzorcije, jim svetovala ter jih usmerjala pri pripravi projektnih predlogov. Ti bodo namreč z namenom prehoda v nizkoogljično gospodarstvo podprti s sredstvi evropskega Sklada za pravični prehod premogovnih regij.

Po sledeh nekoč rudarskih zgodb, na ogledu pri tehnološko-razvojnih družbah

V Zasavju so v okviru mednarodnega srečanja deležniki obiskali vrsto degradiranih območij, na katerih bodo realizirane nekatere projektne namere tako velikih, kot tudi malih in srednjih zasavskih podjetij.

Obisk so sklenili z ogledom podjetja Dewesoft in podjetniškega pospeševalnika Katapult, kjer »domujejo« podjetje AformX, ki izdeluje električna letala, Chipolo, najbolj uspešen start-up v regiji in nominiranec lanskoletne Gazele, MonodaQ in številna druga uspešna tehnološko – razvojna podjetja.

Premogovnike zapreti do konca 2029, kam s preko 2.000 ljudmi?

V vseh treh državah se širše lokalne skupnosti soočajo z izzivi pravičnega prehoda, še posebej v regijah, kjer je v premogovnikih, ki naj bi jih zaprli do konca leta 2029, še vedno zaposlenih preko 2.000 delavcev. Obenem je še večji izziv preusposabljanje delavcev in prezaposlitev v lokalnih podjetjih.

Zasavska regija, predvsem podjetja, neposredno in posredno vezana na premogovništvo, je sicer tranzicijo že doživela, a kljub temu ni zasledovala ciljev pravičnega prehoda.

Pravičen prehod namreč pomeni, da se tranzicija v regiji izvede s čim blažjimi posledicami za gospodarstvo in socialno-ekonomsko sliko premogovnih regij.

Fotografije: arhiv Zasavske gospodarske zbornice

SORODNI ČLANKI:

Z nujne seje: Na razvoj energetike v Zasavju država kar pozabila

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prostori so nabito polni – ukrepanje je nujno!

Takojšnje ukrepanje od pristojnih zato pričakujejo zasavske odrasle osebe z intelektualno oviro in vsi, ki jih v življenju podpirajo. Sestavili so skupino za vizijo...
-- OGLAŠEVANJE --