0.9 C
Trbovlje
nedelja, 3. decembra 2023
ZON.siAktualnoZasavcu z zmago na prestižnem festivalu tudi 'vstopnica' za Oskarje

Zasavcu z zmago na prestižnem festivalu tudi ‘vstopnica’ za Oskarje

Zasavski ilustrator in animator Dušan Kastelic je za svoj animirani film Celica prejel prestižno nagrado na kalifornijskem filmskem festivalu Cinequest. Zmagal je v kategorijah kratkega animiranega in kratkega pripovednega filma. S tem se je kvalificiral za nagrado Oskar.

“Nagrada pomeni dober začetek”

“Za moj kratki film Celica nagrada pomeni dober začetek. To je prva nagrada na tujih festivalih, prejel pa je nagradi tudi na dveh festivalih v Sloveniji. Nagrada na festivalu Cinequest je nekaj takšnega kot modne smernice za oblačila v modnih centrih v Parizu in Milanu – če zmagaš na večjem festivalu, te v hudi konkurenci tisočih filmov opazijo tudi drugi. Uspeli smo se uvrstiti tudi na filmski festival Tampere,” se je nagrade razveselil Kastelic.

Kastelic je navdih za film Celica dobil iz svojih nočnih mor. V celici med zdolgočasenimi ploskoglavci nekega dne vzklije novo bitje, ki je drugačno in polno energije. To ni všeč ostalim, ki komaj čakajo, da ga doseže ista ploskoglava usoda in se umiri.

Animirani film Celica je z zmago izpolnil tudi normo za filmsko nagrado Oskar. “A do tja je še daleč. S tem so povezane tudi finance. Ali bomo šli v to ali ne, je še prezgodaj govoriti,” dodaja Kastelic.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

ANKETA: Se vam obeta božičnica?

Zanima nas, ali bodo letos Zasavci povečali svoj letni dohodek tudi z božičnico?