29.3 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoZasavci slabo odzivni na preventivne brezplačne programe, najslabše v Trbovljah

Zasavci slabo odzivni na preventivne brezplačne programe, najslabše v Trbovljah

Odzovi se na povabilo brezplačnih programov Dora, Zora in Svit in pomagaj zmanjšati umrljivost zaradi rakavih obolenj v Trbovljah.

Podatki o odzivnosti na program SVIT kažejo, da je od zasavskih občin najslabša odzivnost prav v Trbovljah. Slovensko povprečje odzivnosti za leto 2019 je 65,59 odstotno, in moški so tisti, ki odstotek nižajo, saj se ženske odzovejo v več kot 70 odstotkih, medtem ko se slovenski moški odločijo v manj kot 61 odstotkih.

V vseh zasavskih občinah, razen v Trbovljah je odzivnost nad 65 odstotki. V Trbovljah ne dosegajo niti 60 odstotkov. Prav iz tega razloga se je Občina Trbovlje odločila za promocijo brezplačnih preventivnih programov.

Podatki odzivnosti po občinah za program SVIT 2019

(Občina/odzivnost skupaj/odzivnost moški/odzivnost ženske)

Vir: Izrezek iz SVIT poročila 2019

Uvrščamo se med slabše slovenske občine glede pojavnosti rakavih obolenj, pravijo na trboveljski občini in dodajo: “Prav tako pa imamo tudi večjo umrljivost zaradi rakavih obolenj. Po drugi strani podatki NIJZ kažejo, da se naši občani v manjšem številu odzivajo na povabila brezplačnih presejalnih programov za zgodnje odkrivanje rakavih oziroma predrakavih obolenj, pa čeprav je to ključnega pomena za daljše in bolj zdravo življenje.”

Na Občini želijo izboljšati zdravje občanov in zmanjšati umrljivost, kot posledico rakavih obolenj. Zato so v letošnjem letu začeli z akcijo ozaveščanja o pomembnosti udeležbe na brezplačnih programih Dora, Zora in Svit za zgodnje odkrivanje rakavih obolenj.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...