5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.si1+1=2Zasavci do 100€ manj za položnice

Zasavci do 100€ manj za položnice

Srednješolci so pod taktirko Tomislava Tkalca iz društva Focus postali pravi energetski strokovnjaki, ki s svojim znanjem povprečnemu gospodinjstvu ‘prihranijo’ letni znesek na položnicah za okoli 100 evrov.

.

Projekt Reach je evropski projekt, v katerem poskušajo do državnih in občinskih odločevalcev vpeljati problematiko energetske revščine. Večji del se nanaša na praktično izvajanje energetskega svetovanja v gospodinjstvih. Torej to, kar počnejo dijaki Srednje Tehniške in poklicne šole Trbovlje: ‘V sklopu obiska se naredi analiza porabe električne energije, toplotne energije in vode. Po pregledu računov se naredi podrobnejša analiza porabe električnih in elektronskih naprav, izmeri se tudi pretok vode, pregleda okna, vrata in radiatorje’ pojasni Tomislav Tkalec.

Poleg prihranka gospodinjstva brezplačno dobijo paket naprav

Gospodinjstvo poleg poročila dobi specifične nasvete za varčevanje z energijo in vodo ter paket naprav (varčne sijalke, tesnila za okna, varčevalni nastavki za pipo in tuš, podaljšek za elektriko s stikalom za izklop,..) – odvisno od tega kaj pokaže analiza, da bi jim prišlo prav.

Vse skupaj je za gospodinjstvo brezplačno, prihranki zaradi izvedenih ukrepov oz. namestitve teh naprav pa dosegajo v povprečju 107 EUR na gospodinjstvo.

Dijaki, ki so jih izbrali strokovni sodelavci na šoli, so opravili intenzivno dvodnevno usposabljanje. ‘Vodstvo šole, prav tako tudi vključeni učitelji, so zelo naklonjeni projektu in brez njih nam ne bi uspelo,’ še doda Tkalec.

‘Projekt je odličen za gospodinjstva’ potrdi še ravnateljica Marjetka Bizjak, saj bodo z novo pridobljenimi podatki in znanjem gospodinjstva zagotovo lažje privarčevala pri energiji. Projekt pa je koristen tudi za dijake, ki so bili namreč postavljeni v realno okolje, uporabiti so morali znanje, ki ga že imajo, pred začetkom projekta pa so si morali pridobiti še dodatno – tako stroke kot komunikacijskih veščin in obdelave podatkov, je pojasnila ravnateljica.

Dijaki za svoje delo prejmejo plačilo.

Delo opravljajo v okviru praktičnega usposabljanja z delom in so zanj tudi plačani. Tako kot za ostale programe je nagrada 167 evrov mesečno.

In kako so zadovoljni vključeni dijaki?

Armin Hasić, strojni tehnik: »Sodelovanje v projektu se je splačalo. Podkrepil sem svoje znanje, hkrati pa se naučil varčevati z energijo (električno in toplotno), kako zmanjšati porabo vode, na kaj paziti… Ljudem smo lahko konkretno pokazati, kaj je potrebno storiti, kako se ravna z ventili, z drugimi napravami, kako se pravilno zrači… Vse podatke je bilo potrebno seveda tudi obdelati. Ker smo vstopali v tuja stanovanja, tudi ni bilo vseeno, kako smo komunicirali z ljudmi in upam, da so bili zadovoljni z nami. Tudi pri nas doma se je marsikaj spremenilo, ker sem se sam toliko naučil in potem učil tudi domače!«

Projekt REACH – evropski projekt, ki pomaga zmanjševati rabo energije v gospodinjstvih, in v katerem so sodelovale vse tri občine, lokalni Centeri za socialno delo, mladinski centri in Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje je nominiran za najboljši promocijski projekt URE/OVE.

Glas projektu lahko namenite na povezavi: http://www.dnevi-energetikov.si/promocijski-projekt-ureove-finalisti/ – Focus, društvo za sonaraven razvoj.

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...