15.1 C
Trbovlje
torek, 3. avgusta 2021
ZON.siAktualnoZaradi naše objave na ministrstvu spremenili prakso

Zaradi naše objave na ministrstvu spremenili prakso

Poročali smo o ponovljenem razpisu za načelnika UE Trbovlje, ki – med drugim – ni bil objavljen na spletnih straneh ZRSZ, kljub temu, da Zakon o urejanju trga dela in Zakon o delovnih razmerjih to predvidevata (TUKAJ). Gre namreč za t.i. lex specialis, saj Zakon o javnih uslužbencih določa drugače.

Zakon o javnih uslužbencih v 58. členu določa: »Javni natečaj se za organe državne uprave objavi na spletni strani ministrstva, pristojnega za upravo, drugi državni organi in lokalne skupnosti pa objavijo javni natečaj na svojih spletnih straneh. Javni natečaj se lahko objavi tudi v Uradnem listu Republike Slovenije ali v dnevnem časopisu.«

Zapisana določba 58. člena ZJU torej ne zapoveduje objave na spletni strani Zavoda za zaposlovanje, seveda pa ima predstojnik nekega organa vedno možnost, da objavi informacijo o javnem natečaju še kje in na želen način. Pomembno je le, da je objavljeno vsaj na spletnih straneh tega organa.

Minister za javno upravo je na podlagi našega vprašanja na ministrstvu naročil pregled dosedanje prakse pri objavah javnih natečajev. Ugotovljeno je bilo, da je Služba za upravne enote vse od njenega nastanka upoštevala navodila iz 58. člena ZJU in na straneh Zavoda RS za zaposlovanje javni natečaji niso bili objavljani. Kljub temu pa je minister pristojni službi naročil, da se morajo odslej vsi posebni javni natečaji za načelnike upravnih enot objavljati tudi na straneh Zavoda RS za zaposlovanje, čeprav ZJU kot poseben predpis (lex specialis) tega ne nalaga. »S tem želimo doseči dodatno transparentnost postopkov,« pravijo na ministrstvu.

Prvi razpis za načelnika, kljub ustreznemu kandidatu ponovili – a počakali na spremenjene standarde

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V idealnem trenutku novica o 5 milijonih za kolesarsko stezo

V tednu, ko so se v Zagorju razveselili neverjetnega uspeha Primoža Rogliča, ki je v Tokiu prikolesaril olimpijsko zlato, se dobre novice nadaljujejo. Tako...