24.5 C
Trbovlje
torek, 3. avgusta 2021
ZON.siAktualnoPrvi razpis za načelnika, kljub ustreznemu kandidatu ponovili - a počakali na...

Prvi razpis za načelnika, kljub ustreznemu kandidatu ponovili – a počakali na spremenjene standarde

V kratkem naj bi se začel nov mandat načelniku ali načelnici Upravne enote Trbovlje. Na razpis marca letos sta se prijavila dva kandidata, pogoje je izpolnjeval le eden – torej toliko kot jih potrebujejo za delovno mesto načelnika. Ampak so razpis, šele po več kot treh mesecih, ponovili. Verjetno čisto naključno, da se je to zgodilo po 1. maju 2021 – od takrat naprej namreč veljajo novi Standardi strokovne usposobljenosti Uradniškega sveta Slovenije, ki jih je sprejel Uradniški svet pod sedanjo oblastjo. Rok za prijavo na razpis, ki sploh ni bil objavljen na Zavodu za zaposlovanje, je danes.

Še enkrat razpis, tokrat v ohlapnejši verziji

Na ministrstvu za javno upravo, kjer razpisujejo delovno mesto načelnika Upravne enote so nam podali informacijo, da sta se na prvi razpis prijavili dve osebi, pogojem je ustrezala ena. Zakaj so torej še enkrat razpisali taisto delovno mesto? “Minister se pri vseh postopkih izbire načelnice oz. načelnika UE drži prakse, da v primeru, če je s strani Uradniškega sveta kot primeren evidentiran zgolj en od več prijavljenih kandidatov, razpis ponovi.”

Nadalje odločitev ministra podprejo takole: “Zato se je tudi v tem primeru, na podlagi določbe prvega odstavka 65. člena Zakona o javnih uslužbencih odločil, da bo ponovil posebni javni natečaj.” Potemtakem, ker ima neizbrani kandidat pravico pritožbe na pristojno komisijo, se je minister odločil, da razpis ponovi. Člen, na katerega se nanaša ministrov razlog spodaj;

Zakon o javnih uslužbencih, 65. člen, (1) odstavek.

Med prvim in drugim razpisom se je spremenil člen, ki vodstvenih izkušenj ne zahteva iz naslova Standardov (iz leta 2016), temveč mnogo bolj ohlapno vključuje “morebitne” vodstvene izkušnje. Izsek iz prvega in iz drugega razpisa spodaj; 

vir: MJU, razpisi

Ne na prvi, ne na drugi razpis se dosedanji načelnik Aleksander Potrpin ni prijavil, nam je danes zaupal. Do novega načelnika pa je prevzel mesto vršilca dolžnosti.

Delovno mesto niso objavili na straneh Zavoda

Objave ne prvega ne drugega razpisa pa ni bilo na straneh Zavoda za zaposlovanje. Kot so nam povedali na ZRSZ v Trbovljah je bil zadnji razpis delovnega mesta na UE Trbovlje pri njih objavljen leta 2017. Zakon o urejanju trga dela v 7. členu, (3. odstavek) pravi: Delodajalci iz javnega sektorja in gospodarske družbe v večinski lasti države morajo pri zavodu javno objaviti vsako prosto delovno mesto oziroma vrsto dela, razen v primerih izjem od obveznosti javne objave, ki jih določa zakon, ki ureja delovna razmerja.”

In pogledamo še v Zakon o delovnih razmerjih, ki v 26. členu določa izjeme od obveznosti objave. v prvem odstavku 10. alineje piše, da se izjemoma lahko pogodba o zaposlitvi sklene brez objave, če gre za “zaposlitev voljenih in imenovanih funkcionarjev oziroma drugih delavcev, ki so vezani na mandat organa ali funkcionarja v lokalnih skupnostih, političnih strankah, sindikatih, zbornicah, društvih in njihovih zvezah”. In načelnik EU je sicer imenovan funkcionar, a ni vezan na mandat organa, temveč ima njegovo delovno mesto mandat. Ali naša razlaga drži pa nam na ministrstvu danes niso uspeli pojasniti ali tolmačiti zakona, da bi ugotovili, ali so z neobjavo prostega delovnega mesta storili napako ali ne.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Sekretar v Trbovljah: Smo že globoko v 4. valu!

181 novih covid primerov je bilo včeraj v Sloveniji, kar je enkrat več kot teden prej, je sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar...