today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoZanimivo! V Trbovljah so ob pripravi na obletnico po 70 letih našli...

Zanimivo! V Trbovljah so ob pripravi na obletnico po 70 letih našli skrivnostno izgubljeni predmet

Letos mineva 70 let od imenovanja Telesnovzgojnega društva Partizan (TVD Partizan) oz. Telovadnega društva Partizan (TD Partizan). Zasavski muzej Trbovlje je ob tej priliki pripravil občasno zunanjo razstavo z naslovom, Uspel nastop trboveljskega Partizana. Razstava ZMT v besedi in sliki predstavlja delovanje društva in njegovih sekcij: balinanje, boks, gimnastika, judo, karate, kegljanje, kolesarjenje, kotalkanje, namizni tenis, odbojka.

Na začetku 20. stoletja so se v Trbovljah začeli prvi zametki športne dejavnosti z rivalskimi društvi Orli in Sokoli. To so bila najprej predvsem telovadna društva. Društvo Sokol velja za predhodnika Partizana in je ustanovljeno 8. februarja 1909. Sčasoma so svoje delovanje razširili še na druga športna področja. Leta 1911 so vključili tudi ženski oddelek, 1926 pa so dobili Sokolski dom. V času prve svetovne vojne je delovanje društva zamrlo, nadaljevalo pa se je takoj po njej.

Med 2. svetovno vojno je oblast sokolska društva razpustila. Po vojni so slovenski sokoli na skupščini 8. 7. 1945, v Ljubljani sprejeli sklep o vključitvi v novo telesnovzgojno organizacijo Partizan. 3. aprila 1952 se je na izrednem občnem zboru Telovadno društvo (1948-1952)  Trbovlje preimenovalo v TVD Partizan Trbovlje.

Sokolski dom in bolnica.

Septembra 1997 je bila ustanovljena Zveza športnih društev Partizan za spodbujanje športne dejavnosti in prispevanje k razvoju športa v Trbovljah. Zveza deluje še danes, vanjo pa so vključeni Društvo športni raj Trbovlje (naslednik gimnastične sekcije), Kolesarsko društvo Partizan Trbovlje in Namiznoteniški klub Trbovlje, nam je povedal Žiga Blaj iz ZMT ob vodenem ogledu razstave.

Ivan in Peter Glavač ter Oto Virt.

Trboveljsko TVD Partizan je sčasoma imelo vse več sekcij. Izredno uspešna je bila gimnastika, tudi drugi niso zaostajali. 1962 je še posebno zaživela orodna telovadba. Kako uspešne so bile posamezne sekcije, govorijo številni pokali, medalje, priznanja, ki si jih lahko ogledamo v Spominski sobi Partizana, za katero skrbi Peter Glavač. Trenutkov uspeha se spominjajo številni še živeči nekdanji športniki in njihovi navijači. Moramo omeniti Ota Virta, uspešnega košarkarja, kolesarja, ki se je pred drugo svetovno vojno družil tudi s Sokoli, uspešne telovadce, Rudija Krežeta, Ivana in Petra Glavača …

V nekdanjem Sokolskem domu, ki ga poznamo kot Partizan, so potekale številne športne dejavnosti. V njem sta bili velika in mala telovadnica, skladišča za orodje, v kletnih prostorih pa društveni prostori in gostilna. Zgradba je doživela številne zlate trenutke in gostila vrhunske športnike iz Zasavja, Slovenije in tujine.

Prapor stran s sokolom.

In še ena zanimivost. Prapor Sokola se je pred sedemdesetimi leti izgubil. Enostavno je izginil. Zdaj ob sedemdesetletnici pa se je čudežno pojavil …

 

 

Spominska soba TVD Partizan

Je usoda Partizana zapečatena

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Iz kompreshausa podjetniški inkubator, v katerem bo tudi “rudarska” kavarna

Pomladi 2026 naj bi objekt zaživel z novo podobo in novo vsebino. Večji del stavbe naj bi namenili podjetniškemu inkubatorju, da bo prostor dostopen...