-- OGLAŠEVANJE --

Zakaj po toliko letih opozarjanj šolska pot še vedno brez prehoda za pešce?

-- OGLAŠEVANJE --

Že pred leti smo pisali o nevarnem odseku, kjer morajo majhni in večji otroci iz naselij Črdenc in Slatno cesto prečkati tam, kjer prehoda za pešce ni. Tudi možnosti, da bi šli na oddaljen prehod za pešce, zaradi hribovitega terena, nimajo. To je njihova šolska pot in, kar je še huje – čeprav je na tem mestu omejitev hitrosti 50km/h, veliko voznikov pelje hitreje, saj je to le lučaj od table, ki dovoljuje hitrost 90 km/h.

“Naši otroci so vsak dan v nevarnosti, ker na avtobusno postajo tečejo čez cesto, kjer ni prehoda za pešce” je dejala občanka za naš portal leta 2017 (Več TUKAJ). Drži, prav ste prebrali. Točno o tem smo pisali pred šestimi leti in to po več letih opozarjanj krajanov. Njena osnovnošolka je zdaj že dijakinja, ta pa še vedno vsak dan teče čez regionalno cesto na avtobusno postajo, kjer se nato z avtobusom odpelje v šolo.

Ko tečejo čez cesto, slišiš avtomobile, tovornjake in ti zastane srce …

“Vsak dan 5 mamic spremlja prvošolčke v šolo in ob tem vsakič znova s cmokom v grlu,” pove občan, ki živi tik ob glavni cesti. “Mnogokrat me kar zgrozi, ko slišim glas otrok in glasen zvok hitrih motornih vozil.” Nešteto obljub so že slišali, otroci pa samo z obljubami ne morejo varno v šolo.

Šele naslednje leto (morda) odkupi zemljišč, a potrebujejo le prehod za pešce

Na Občini Hrastnik so nam leta 2017 dejali, da so pobudo na DRSI, torej na lastnike ceste že podali, a so dobili negativen odgovor. Danes pravijo tako: “Občina Hrastnik si že dalj časa prizadeva urediti varen prehod za pešce preko državne ceste, kjer poteka šolska pot, vendar zaenkrat neuspešno. S strani DRI je bila izdelana, na DRSI in Občini Hrastnik, pa potrjena projektna naloga za ureditev PZI prehoda za pešce na državni cesti R1-221, odsek 1222 Hrastnik – Šmarjeta.”

Na občini upajo, da bo v recenzijo zadeva predana do konca leta. “Občina je pri pripravi projektne naloge vztrajala, da se v dokumentacijo PZI vključijo tudi ukrepi za umirjanje prometa ob vstopu v območje prehajanja ceste in avtobusni postajališči,” še dodajo.

Pobudo so na državni direkciji res prejeli, nam potrdijo in na podlagi le te pričeli s projektom ureditve prehoda za pešce na regionalni cesti na Slatnem v naselju Dol pri Hrastniku. “Projekt, poleg ureditve prehoda za pešce, obsega tudi ureditev ukrepov za umirjanje prometa ob vstopu v naselje, ki je nujno potrebno v sklopu ureditve para avtobusnih postajališč ter površin za pešce.” Zaključek izdelave projektne dokumentacije naj bi bil v naslednjem letu, prav tako naj bi začeli z odkupom potrebnih zemljišč.

Kaj pa ste delali zadnjih 10 let, gospodje?

Kaj so na Občini kot tudi na DRSI glede tematike počeli zadnjih 10 let, ali pa vsaj zadnjih 6, ko smo o tem poročali na našem portali, ni znano – na to nihče ni odgovoril. Je pa neverjetno, da vse institucije in stroka z mirno vestjo dopuščajo, da otroci vsak dan tečejo čez regionalno cesto na nevarnem odseku, za barvanje nekaj belih črt pa je (bo) potrebno desetletje. Najmanj desetletje.

Nevarno območje, kjer prehoda za pešce ni – po več letih opozarjanj šele “priprava dokumentacije”

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --