-- OGLAŠEVANJE --

Zagorski župan s predlogom o mestni občini

-- OGLAŠEVANJE --

Ravno v tem tednu, natančneje v sredo, je Odbor Državnega zbora Republike Slovenije za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo dal zeleno luč predlogu novele Zakona o ustanovitvi občin in o določitvi njihovih območij. Priložnost za preoblikovanje statusa iz Občine v Mestno občino je prepoznal župan Zagorja ob Savi in na dnevni red naslednje seje tamkajšnjega občinskega sveta umestil tudi to temo.

Svétnik in svétnice zagorskega občinskega sveta se bodo na 19. redni seji sešli 8. novembra. In ker je prav sedaj v proceduri sprememba omenjenega zakona, načrtuje župan Matjaž Švagan dnevni red razširiti s točko, v kateri bo predlagal, da občinski svet sprejme sklep o začetku postopkov za preoblikovanje Občine Zagorje ob Savi v Mestno občino Zagorje ob Savi.

Status mestne občine lahko v skladu z zakonodajo dobi občina, ki izpolnjuje pogoje, da je na njenem območju mesto, ki ima najmanj 20 tisoč prebivalcev in 15 tisoč delovnih mest ter je gospodarsko, kulturno in upravno središče širšega območja. “Gre za čisto prvi postopek, in to je seznanitev zagorskega občinskega sveta s tem, da bo namensko oblikovana komisija najprej preučila pravne in druge možnosti, šele v naslednjih korakih pa se bo iskalo širša soglasja in sprejemalo nadaljnje odločitve,” je povedal župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan.

Center Zasavske pokrajine Mestna občina Zagorje ob Savi?

S sprožitvijo začetka postopkov za preoblikovanje Občine Zagorje ob Savi v Mestno občino Zagorje ob Savi želi župan spodbuditi začetek regionalizacije Slovenije oziroma oblikovanja pokrajin v Sloveniji, z utemeljitvijo, da naj bi imela vsaka pokrajina v Sloveniji v svojem območju eno mestno občino. Zato bo imenoval komisijo, ki bo pripravila predlog za preoblikovanje statusa Občine Zagorje ob Savi v Mestno občino Zagorje ob Savi.

SORODNI ČLANKI:

Švagan: Zasavje naj bo svoja pokrajina!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

ANKETA: Kaj bi vi prebrali najprej?

Zanima nas, kakšne vsebine so vam najbolj všeč. Kaj je tisto, kar bi prebrali najprej.
-- OGLAŠEVANJE --