today-is-a-good-day
8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoZagorski svetniki prikimali projektu nove obrtne cone - z gradnjo se že...

Zagorski svetniki prikimali projektu nove obrtne cone – z gradnjo se že mudi

Tokrat bodo zagorski svetniki na dopisni seji odločali o degradiranem območju ob glavni cesti Kisovec – Izlake, v neposredni bližine tovarne Xella Porobeton. Na občini so prepričani, ima območje velik potencial za razvoj obrtno industrijske cone – na tem mestu naj bi svojo novo proizvodnjo postavilo podjetje Skitti iz Izlak, v njihove prostore pa se bo preselil center brezogljičnih tehnologij. Gre za serijo investicij, ki bodo financirane iz denarja, namenjenega pravičnemu prehodu premogovnih regij. 

Projekt mora zagorska občina, s soglasjem svetnikov vključiti v razvojni in investicijski program in seveda v občinski proračun. V letošnjem letu naj bi s strani občine odšteli 85 tisočakov za projekt, do konca 2024 pa skupno 220 tisoč. Projekt, ki bo sicer vreden kar 1,8 milijona evrov bo v večini financiran s strani države in EU. Gre za prve projekte, ki se bodo financirali iz naslova Sklada za pravičen prehod, ki v Zasavje prinaša več 10 milijonov evrov.

Na omenjenem območju, kjer se je sprva nakazovalo, da bo tam gradil rojak in eden najbogatejših Slovencev Sandi Češko, se je zdaj situacija spremenila. Uspešno družinsko podjetje Skitti iz Izlak naj bi svojo dejavnost iz obrtne cone na Lokah preneslo v povsem nove prostore tik ob regionalni cesti proti Trojanam.

Časa za odlašanje ni, saj bodo v Skittijeve izpraznjene prostore v skladiščni hali na Lokah postavili Razvojni center brezogljičnih tehnologij (DUBT). Območje v Kisovcu je treba nemudoma urediti, saj naj bi Skittijeva tovarna stala tam že do konca leta 2024, v tem času pa naj bi se v Kisovec preselili tudi sodelavci iz Kemijskega inštituta, ki bodo začasno center organizirali v Ljubljani, nato pa v Zagorju vzpostavili prvo raziskovalno institucijo v Zasavju.

Občina, ki bo urejala ekonomsko poslovno cono, bo uredila tudi dovozno pot, ki bo dovolj široka za srečevanje dveh tovornih vozil. Uredila se bo komunalna oprema v cestnem telesu, kar vključuje vodovod, kanalizacijo, elektrovod, tudi cestno razsvetljavo. Ker gre za deloma poplavno območje, bo v projektu ureditve tudi ozelenjena prelivna depresija, ki se uvršča med protipoplavne ukrepe. Pomembno je, da se s posegom v prostor ne sme poslabšati stanje in ohranjati je potrebno razlivno ter zadrževalno funkcijo prostora.

Ne bo Češkova Vanema, v obrtni coni Kisovec pa se bo vseeno gradilo, tudi na novo zaposlovalo

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...