6.8 C
Trbovlje
sobota, 8. maja 2021
ZON.siAktualnoZagorje v samem vrhu po številu krvodajalcev

Zagorje v samem vrhu po številu krvodajalcev

Kratko in jedrnato. Tako je izgledal naš pogovor s sekretarko Rdečega križa Zagorje Štefko Suša ob tednu Rdečega križa. Svoja vrata so v Zagorju odprli vsem, ki bi želeli spoznati njihovo organizacijo in delovanje. Prav tako pa so pripravili cel sklop aktivnosti v sodelovanju s šolami in lokalnimi društvi.

Kaj pomeni teden odprtih vrat?
Rdeči križ Zagorje ima po svojem statutu izredno širok spekter delovanja in včasih imamo občutek, da nekateri nimajo celostne predstave o našem delovanju. Zato dneve odprtih vrat namenjamo predvsem predstavitvi ter seznanitvi ljudi z našim delovanjem.

Humanitarnim organizacijam v Sloveniji primanjkuje hrane in potrebščin. Se s podobnimi težavami soočate tudi v Zagorju?
Tudi na Rdečem križu Zagorje se, kot po vsej Sloveniji, srečujemo s pomanjkanjem zalog hrane. Pomoč v obliki hrane sicer, pri nas, z nekaterimi manjšimi prilagoditvami, poteka redno, vendar zaloga neustavljivo kopni.

Vse več je brezposelnih, pomoči potrebnih. Kaj je tisto, kar bi najbolj potrebovali?
Število pomoči potrebnih je iz dneva v dan večje. Zaloga oblačil na Rdečem križu Zagorje trenutno ni problematična. Tudi prehranske pakete trenutno delimo nemoteno. Velik problem pa so položnice, s katerimi se posamezniki in družine obračajo na nas.

Nikakor ne smemo pozabiti na krvodajalske akcije, ki so prav tako del Rdečega križa. Je v Zagorju darovalcev dovolj, glede na potrebe?
Glede na slovensko povprečje smo v Zagorju v samem vrhu po številu krvodajalcev. Krvodajalska tradicija je v Zagorju zelo močna, saj je v našem mestu leta 1963 potekala prva terenska krvodajalska akcija v Sloveniji, ki smo jo v letu 2013 tudi obeležili s proslavo na državni ravni. Vsako leto v Zagorju organiziramo tri redne krvodajalske akcije poleg tega pa vedno tudi kakšno izredno Ravno sedaj, 17. 5. 2014 bo potekala izredna akcija, ki jo organiziramo z motoristi.

Kaj bi rekli namenili Zagorjanom?
Na Rdečem križu Zagorje bi se radi Zagorjanom zahvalili za veliko podporo, ki nam jo izkazujejo preko udeležbe na vseh naših dobrodelnih, krvodajalskih in drugih akcijah. Zahvalili bi se za vse donacije in vse prostovoljne ure, ki jih namenjajo v dobro ljudi, ki so pomoči potrebni. Za vsa plemenita dejanja se priporočamo tudi v naprej.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Zaprta zasavska zaradi plazu, podrto drevje, ogroženi stanovanjski objekti

Zaradi močnega deževja so danes gasilci intervenirali v vseh zasavskih občinah, in še vedno na terenu odstranjujejo posledice. Trenutno je zaradi zemeljskega plazu zaprta...