16 C
Trbovlje
četrtek, 13. maja 2021
ZON.siAktualnoZagorje: 1/5 izstopila iz OZS

Zagorje: 1/5 izstopila iz OZS

Neobvezno članstvo podjetnikov in podjetij v obrtni zbornici so prinesle lanskoletne spremembe obrtnega zakona. In kot po pričakovanjih je velik del članov iz zbornice izstopil.

banner


V Zagorju izstopila petina članov
Po dobre pol leta od spremembe zakona, ki s prostovoljnim članstvom Obrtni zbornici ni bil najbolj pisan na kožo, smo preverili na Območni obrtni zbornici v Zagorju, koliko njihovih članov je izstopilo in kako sami gledajo na nov ‘režim’.

Po besedah sekretarke OOZ Zagorje, Saše Pegan je pri njih izstopilo 20% članov, kar je precej nižje od slovenskega povprečja – 36,9%. Na Obrtni zbornici so pojasnili, da so osip članstva s spremembo zakona pričakovali, obenem pa članom zagotavljajo, da bodo kljub nižjim sredstvom izvajali vse storitve v podporo članom v nespremenjenem obsegu. ‘Saj je naše osnovno poslanstvo še vedno skrb za razvoj obrti in podjetništva in zagotavljanje ustreznega podpornega okolja članom obrtnikom in podjetnikom’ je dodala Peganova.

V OZS pa tolikšnega izpisa očitno niso pričakovali. Julija 2013 so namreč za Siol zapisali: ‘Prepričani smo, da se večina članov zaveda koristi, ki jih ima članstvo v zbornici, zato velikega osipa ne pričakujemo.’ Po spremembi zakona, jeseni 2013 je v Sloveniji iz članstva obrtne zbornice izstopila skoraj tretjina vseh članov.

‘Iz dejstva, da se po odpravi obveznega članstva, novi obrtniki in podjetniki včlanjujejo v zbornico prostovoljno, izhaja, da številni med njimi vidijo smisel in korist v tovrstnem združevanju in povezovanju. Uveljavitev prostovoljnega članstva se nam zdi dobrodošla, saj ne vidimo smisla v prisilnem in zato posledično nezadovoljnem članstvu, ki je zaradi »prisile« že vnaprej nasprotnik povezovanja’ je za ZON pojasnila Saša Pegan iz zagorske obrtne zbornice.

frizerka

O zbornici na forumih?
(forum 24ur.com)

‘Za obrtno zbornico nočem več slišati! Ker sem prek njih pred 10 leti odprl s.p. sem jim moral plačati članarino. Nobenih razpisov za posel, nobenih aktivnosti z njihove strani. Niti ene vstopnice za obrtniški sejem nisem dobil od njih…. v glavnem da so kasirali članarino! Ko mi je šlo slabo je bila obveznost do članarine njihova glavna skrb! Če nisem mesečno plačal so se na koncu leta usedel na račun in zarubil svojih 200 e. Ko sem s.p. odjavil in jim javil, da nisem več registriran, so že spet pokasiral prek rubeža še za eno leto. Ja, to je obrtna zbornica!!!!’

‘Ah poznam jaz to leglo mafije dobro ,zato od novembra nisem več član te mafije, čeprav mislim, da obrtniki krvavo potrebujemo zbornico, ki bi zasopala nas z dušo in srcem in to smo tudi pripravljeni pošteno plačat…. ne pa te papagaje plačevat, ki delajo samo za žlahto in kuverte……’

‘Nekdo očitno namenoma laže in zavaja, obrtna zbornica je priseseana na tiste, ki ustvarjajo, zato si lahko talajo lepe plače in obenem izbirajo komitente za te subvencije po prijateljski liniji. Še ena štala, kot vse ostalo pri nas.’


Pa še mnenja članov s spletne strani OZS:

Andrej Počivavšek, elektro dejavnost:
“Član obrtne zbornice ostajam, ker je zbornica sindikat delodajalcev. Preko obrtne zbornice sem obveščen o spremembah tehnične, poslovne in delovne zakonodaje. Le prek sistema obrtne zbornice lahko vplivam oziroma dajem predloge o spremembah zakonodaje.”

Tomaž Luštrek, avtokaroserist:
“Ostajam član OZS, vendarle so neke ugodnosti in podatki na voljo, pa seveda revija Obrtnik, kjer so zanimive in uporabne informacije. Je pa res, da je na našem področju malo vidnega napredka. Vsi vemo, da je precej “dela na črno” in na tem bi morali pri zbornici več delati.”

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Še en mesec epidemije, zbiranje do 50 ljudi, lokali do 22. ure

Spremembe, ki jih je vlada včeraj dorekla na Brdu pri Kranju, so danes predstavili na tiskovni konferenci. Na območju celotne države se epidemija podaljšuje...