12 C
Trbovlje
četrtek, 5. oktobra 2023
ZON.siAktualnoZagorjanom se bo cena več kot prepolovila

Zagorjanom se bo cena več kot prepolovila

Dobrih 200 stanovanj se bo po novem ogrevalo s toplotnimi črpalkami. Tako v Zagorju končujejo investicijo v vgradnjo visokotemperaturnih toplotnih črpalk za ogrevanje sanitarne vode v treh blokih.

Kot pravijo na občini, gre, zaradi števila vključenih porabnikov in tehnologije “za edinstven primer izkoriščanja obnovljivega vira energije in učinkovitejše rabe energije v Sloveniji”.

Dobrih 90.000 evrov vredna investicija bo uporabnikom na Cesti zmage 16 in 22 ter na Polje 10 ponudila čistejšo in ugodnejšo energijo, ponosno oznanijo Zagorjani.

Investicijo bodo čutile tudi denarnice

Cena za stanovalce se bo več kot prepolovila. V preteklem letu je bila povprečna cena električne energije za pripravo tople sanitarne vode v poletnem času v omenjenih stanovanjskih enotah 139,16 EUR/MWh. Po realizirani investiciji pa bo trenutna cena toplote za uporabnike novega sistema znašala 57,5008 EUR/MWh.

Manj izgub v sistemu in optimizacija daljinskega ogrevanja

Pred investicijo so si stanovalci toplo sanitarno vodo zagotavljali z uporabo neučinkovitih električnih grelnikov, ko ogrevanje na daljinskem sistemu ni delovalo (od maja do oktobra).
“Z ukrepom bomo zmanjšali izgube v daljinskem sistemu ogrevanja, saj temperature v sistemu ne bo potrebno prilagajati zahtevanim temperaturam sanitarne tople vode v teh objektih, povečali zadovoljstvo uporabnikov daljinske toplote in zmanjšali emisije na globalnem nivoju” pojasnjujejo na občini, kjer so pripravili še izračun, po katerem naj bi bila poraba energije kar za 65 odstotkov manjša.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Štiri stanovanja, najcenejše 9000 evrov, najdražje 25 tisočakov

Kar štiri stanovanja v isti stavbi so naprodaj. Občina Hrastnik bo v zasebne roke prodala nepremičnine na naslova Cesta 1. maja 44 v Hrastniku.  Stanovanje...