-- OGLAŠEVANJE --

Z gradnjo druge faze, tokrat na trboveljski strani, elektrike za več kot 1000 gospodinjstev

-- OGLAŠEVANJE --

Po izgradnji prve faze leta 2022 največje slovenske sončne elektrarne v Prapretnem se graditelj HSE približuje gradnji drugega dela. Vloga za gradbeno dovoljenje je oddana, v kratkem naj bi postavili dobrih 3200 fotovoltaičnih modulov in skupaj s prvo fazo elektrarne proizvajali električne energije za okoli 1260 gospodinjstev.

V začetku aprila 2022 so prvič, na odlagališču žlindre in pepela, zagnali sončno elektrarno Prapretno. Že v prvem letu je elektrarna presegla pričakovanja in proizvedla za skoraj 6 odstotkov več od pričakovanega. Torej namesto za 800, za okoli 900 povprečnih slovenskih gospodinjstev.  

V pričakovanju gradbenega dovoljenja za elektrarno številka 2

Investitor HSE, s svojo hčerko iz Trbovelj HSE EDT, je v pričakovanju pridobitve gradbenega dovoljenja, s katerim bi dobili zeleno luč za izgradnjo dodatnih 18.000 kvadratnih metrov velike sončne elektrarne, ki bi se pridružila že zgrajeni sončni elektrarni veliki 30.000 kvadratnih metrov.

Osnovna gradnja enaka, tokrat zraven še hranilnik energije

Osnovni tehnični koncept izgradnje 2. faze bo enak kot pri prvi, so nam sporočili z družbe HSE. Torej, fiksna konstrukcija, pritrjena v tla, z ustreznim naklonom proti jugu. »Se pa v okviru projekta načrtuje tudi namestitev hranilnika oziroma baterijskega sistema, ki bo pripomogel k učinkovitejši izrabi energetske lokacije v Zasavju, tako glede shranjevanja energije kot tudi zmanjševanja nihanja proizvodnje iz naslova sprememb sončnega sevanja,« povedo v državnem energetskem holdingu, kjer dodatno še poudarjajo, da z izgradnjo stremijo k zelenemu prehodu Slovenije, saj so vse nameščene tehnologije okolju prijazne.

Na lokaciji sončne elektrarne Prapretno 2, ki se nahaja na območju občine Trbovlje, bo instaliranih predvidoma 3.228 fotovoltaičnih modulov moči 550 W. Skupna instalirana moč SE Prapretno 2 bo tako 1.775,4 kW. Predvidevajo, da bo proizvodnja električne energije iz SE Prapretno 2 okoli 1.950.000 kWh, kar bi zadostovalo za letno oskrbo približno 460 slovenskih gospodinjstev, skupaj s SE Prapretno 1 pa kar 1.260 gospodinjstev. Skupna inštalirana moč SE Prapretno 1 in 2 bo 4.811,4 kWp.

 

Po izgradnji na trboveljski strani sledi še zadnja faza, ki se vrača čez sosedsko mejo in bo postavljena v Hrastniku. HSE želi namreč izkoristiti celotno površino zaprtega odlagališča Prapretno za proizvodnjo energije iz sonca. Spremembe namenske rabe zemljišča v Hrastniku bodo omogočile še gradnjo 3. faze, ki bo v primeru pridobitve gradbenega dovoljenja pred poletjem in izborom izvajalca, izvedena še letos. Po zaključeni gradnji bo Sončna elektrarna Prapretno skupno imela instalirano moč 9.760 kWp.

Trije ambiciozni plani za ohranitev trboveljske energetike

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --