16 C
Trbovlje
četrtek, 13. maja 2021
ZON.siAktualnoVse več moških 'medicinskih sester'

Vse več moških ‘medicinskih sester’

Pred tremi leti so se na praznik medicinskih sester na Statističnem uradu RS posebej posvetili in pripravili raziskavo na temo zdravstvenega osebja.

Konec leta 2011 je bilo v Sloveniji  nekaj več kot 18.300 zaposlenih ali samozaposlenih oseb, ki so opravljale poklic medicinske sestre; med njimi je bilo 12,4 % moških – zdravstvenih tehnikov.

Zanimanje za ta poklic je med moškimi vedno večje, saj je bilo na primer leta 2000 zgolj 7,8 % zdravstvenih tehnikov, njihovo število pa se je skozi to obdobje stalno povečevalo.

Zato tudi ni presenečenje, da je večina moških zdravstvenih tehnikov (kar 70,4 %) starih od 20 do 39 let, medtem ko je večina žensk medicinskih sester (57,1 %) starih od 30 do 49 let.

Enemu zdravniku asistirajo skoraj tri medicinske sestre oz. zdravstveni tehniki
Ob koncu leta 2011 je bilo zaposlenih skoraj 6.750 zdravnikov in zobozdravnikov – to pomeni, da je na enega zdravnika oz. zobozdravnika bilo zaposlene 2,7 medicinske sestre oz. zdravstvenega tehnika. Pred enajstimi leti, torej v letu 2000, je bilo to razmerje 1 : 2,8, saj je takrat 5.500 zdravnikom oz. zobozdravnikom asistiralo nekaj več kot 15.600 medicinskih sester oz. zdravstvenih tehnikov.

Darinka Klemenc, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije je zagotovila, da bodo zaposleni v zdravstveni in babiški negi tudi v obdobju, ko svet in našo državo pretresajo spremembe, še naprej odgovorno, kakovostno, varno in humano opravljali svoje poslanstvo. »Pacienti si to zaslužijo in od nas pričakujejo. Še posebej v teh težkih časih pričakujejo veliko našega znanja, empatije in občutka za profesionalno in človeško skrb. Kdo drug, če ne mi, ki smo neobhodni del zdravstvenega sistema, jim to lahko ponudi? Še naprej si bomo prizadevali, da bomo pri pacientih najbolj zaupanja vredna poklicna skupina v zdravstvu in bomo ohranjali naše strokovne, etične in moralne vrednote, ki smo jim zavezani,« poudarja predsednica Zbornice – Zveze.

__________________________________________________________________________________________

Zgodovina
12. maj je mednarodni dan medicinskih sester. Na ta dan se je leta 1820 rodila britanska humanistka in medicinska sestra Florence Nightingale, ki je bila pobudnica ozaveščanja o potrebnosti izobraževanja medicinskih sester. V svojih vojnih poročilih je opozarjala na nujnost ustrezne medicinske pomoči, posebej zaradi neurejenih higienskih razmer v bolnišnicah. Pozneje je ustanovila šolo za medicinske sestre in babice.

Na slovenskih tleh je imela podobno vlogo Angela Boškin. Leta 1918 je diplomirala iz socialno zdravstvenega dela skrbstvenih sester, in tako postala prva, takrat še jugoslovanska, diplomirana otroška negovalka in medicinska sestra. Po koncu prve svetovne vojne je ustanovila posvetovalnico za matere in dojenčke. Za številne zasluge na področju organiziranja dispanzerske dejavnosti in otroških posvetovalnic je prejela prvo zlato značko medicinskih sester.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Še en mesec epidemije, zbiranje do 50 ljudi, lokali do 22. ure

Spremembe, ki jih je vlada včeraj dorekla na Brdu pri Kranju, so danes predstavili na tiskovni konferenci. Na območju celotne države se epidemija podaljšuje...