-- OGLAŠEVANJE --

“Vse se da, če se hoče,” sporočajo iz GESŠ Trbovlje

-- OGLAŠEVANJE --

Dijakinje in dijake je ta teden pri Interdisciplinarnem sklopu – Nevroznanost obiskala Klara Krošelj, dr. dentalne medicine, ki je dijakom predstavila svojo zgodbo o možganski poškodbi.

Navdihujoča zgodba obiskovalke

Njeno zgodbo so na GESŠ Trbovlje predstavili z besedami: “Tik pred dokončanjem diplome je utrpela hudo prometno nesrečo, zaradi česar je izgubila pomemben del svojih spominov, zmožnosti govora in koncentracije. Po šestih tednih v komi, se je morala vsega naučiti znova. Pred poškodbo je bila uspešna športnica, zlata maturantka in uspešna študentka, a življenje se ji je v sekundi obrnilo na glavo. Če je pred poškodbo govorila, da je znanje edino, česar ti ne morejo vzeti, ji je poškodba paradoksalno vzela ravno to. Znašla se je v precepu, ali dokončati študij dentalne medicine, kjer ji je ostalo zgolj osem izpitov, ali naj se odloči za drugo pot. Z veliko mero vztrajnosti se je ponovno naučila pozabljeno snov, jo naštudirala in diplomirala z odliko.” Danes po šolah ozavešča o pomenu telesne aktivnosti pri nevroplastičnosti možganov.

Neverjetno, kaj vse zmore človeško telo

Trboveljskim dijakom je predstavila misel zdravnika, ki ji je dejal, da ji okrevanje ne bi uspelo v takšni meri, če se poprej celo življenje ne bi ukvarjala s športom in bila telesno aktivna. Poudarila je tudi, da možgani ne potrebujejo zgolj ustrezne prekrvavljenosti, ustreznih prehranskih sestavin in primerne telesne aktivnosti, ampak tudi kvalitetne medosebne odnose. Slednji preko zrcalnih nevronov ugodno vplivajo na regeneriranje novih možganskih celic, ki so pri poškodbi možganov, kakršno je utrpela Klara, ključnega pomena. Klara je tako primer, da se s primerno aktivnostjo, z vztrajnostjo in voljo da vplivati na lastne življenjske preizkušnje, dijake pa je navdihnila pri raziskovalnemu vprašanju svojih avtentičnih nalogah, kako lahko smotrno vplivajo na lastne možgane.

Srednješolki Lea in Tjaša za maturitetno nalogo pekli palačinke, izkupiček pa namenili brezdomcem

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --