23.6 C
Trbovlje
petek, 24. septembra 2021
ZON.si1+1=2Cepljeni vsi stanovalci in najbolj izpostavljeni delavci, vse bolj živahno v VDC-jih

Cepljeni vsi stanovalci in najbolj izpostavljeni delavci, vse bolj živahno v VDC-jih

Med prvimi so cepiva proti covid-19 v Sloveniji prejeli domovi za ostarele, sedaj pa tudi že varstveno-delovni centri. Prvo cepljenje je v VDC Zagorje ob Savi potekalo v četrtek, včeraj pa so se že v prostore vrnili uporabniki programa socialna vključenost v Zagorju ter uporabniki vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji v enoti Litija.

Cepljeni vsi stanovalci in najbolj izpostavljeni delavci

»Za varno vračanje varovancev v VDC pa je seveda potrebna čim višja precepljenost vseh varovancev, varovancev v dnevnih enotah ter zdravstvenega osebja in mentorjev,« poudarja dr. Špela Režun, direktorica VDC Zagorje ob Savi. Režunova je zelo zadovoljna, da so s prvim odmerkom cepiva lahko cepili 26 stanovalcev VDC razen enega, saj svojci za cepljenje niso dali soglasja.

Cepljeni so tudi vsi zaposleni, ki delajo v bivalnem delu VDC. Prvi odmerek cepiva zagotavlja od 40- do 50-odstotno zaščitenost, zato je nujno še naprej dosledno upoštevanje higienskih ukrepov. Cepivo za drugo cepljenje naj bi v VDC Zagorje ob Savi prejeli 28. januarja. Drugo cepljenje naj bi zagotavljajo 95-odstotno zaščitenost pred okužbo.

»Hvaležni smo vsem zaposlenim v enotah bivanja, stanovalcem in svojcem za zaupanje, da so se odločili za cepljenje, saj bo to omogočilo vsem skupaj hitrejšo vrnitev v težko pričakovani vsakdan,« poudarja dr. Režunova. »Marsikdo je s privolitvijo na cepljenje postavil družbeno, skupno dobro pred svoja lastna prepričanja in tudi strahove. A kdo drug, če ne mi, ki delamo na področju varstva in zdravstva, bo šel v »prve bojne vrste«, saj so ravno naši uporabniki med najbolj ogroženimi in zaradi covid-19 ukrepov tudi najbolj ogroženi,« razmišlja Režunova, ki si želi, da bi bil interes za cepljenje med zdravstvenim osebjem v drugih zdravstvenih in varstvenih ustanovah čim višji.

Duševne stiske se večajo: »Prav nič nenavadno ni, če nas zagrabi napad panike.«

»Obdobje socialne izoliranosti zaradi epidemije traja že dolgo in bo pustilo posledice tudi na duševnem zdravju. Pri naših uporabnikih, ki sedaj ne morejo uporabljati enot dnevnega varstva, opažamo, da je veliko več hospitalizacij zaradi duševnih motenj in motenj hranjenja. O tem se moramo kot družba veliko več pogovarjati,« poudarja direktorica VDC Zagorje ob Savi. »Prav nič nenavadno ni, če nas zagrabi napad panike.«

In kako kaže s cepljenjem uporabnikov dnevnih enot VDC in ostalih zaposlenih? Po trenutnem načrtu in informacijah, ki jih ima dr. Špela Režun, naj bi prvo cepljenje potekalo 30. januarja. »Ker pa nimamo zagotovil, kdaj dobimo cepivo, svojcem svetujemo, naj skušajo čim prejšnje cepljenje urediti pri svojih izbranih družinskih zdravnikov kot rizične osebe. In nam to sporočijo, da ne bo podvajanja.«

Kaj je torej prinesel včerajšnji dan?

Včeraj se je tako odprl program socialne vključenosti v dnevni enoti Zagorje. Še naprej bo v enoti Zagorje poskrbljeno za vsa nujna varstva za tiste, ki ga potrebujejo zaradi služb svojcev ali pa je socialna izolacija uporabniku občutno poslabšala duševno zdravje. Vsi ostali uporabniki dnevne enote Zagorje bodo še naprej deležni rednih telefonskih klicev, prilagojenih storitev na daljavo in obiskov mentorjev za pogovore, sprehode.

Popolno odprtje dnevne enote Zagorje predvidevajo, ko se epidemiološka slika izboljša in ko pride do precepljenosti stanovalcev, ki bivajo v istem objektu in zanje sedaj ne morejo ločiti čistih in nečistih poti. Poleg tega imajo v prostorih delavnic pripravljeno sivo in rdečo cono, v primeru potreb pri stanovalcih.

Z današnjim dnem je odprta tudi dnevna enota VDC v Litiji, v kateri pa je dovolj varnega prostora. V njej ni hkrati tudi enote bivanja, zato ni nevarnosti, da bi dnevni uporabniki okužili stanovalce.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč