11.4 C
Trbovlje
nedelja, 16. maja 2021
ZON.siAktualnoVsako leto manj prodanih stanovanj

Vsako leto manj prodanih stanovanj

Zasavski nepremičninski trg, pa ne le zasavski, vseslovenski trg z nepremičninami je že kar nekaj časa je v nezavidljivem položaju. Malodane je obstal. Se skoraj ne prodaja, se ne kupuje. In tako je tudi v Zasavju.

O trenutni situaciji nepremičninskega trga smo se pogovarjali z tehničnim vodjem v podjetju Spekter, Brankom Arnškom. Resda se Spekter ukvarja s prodajo stanovanj najemnikom in zato ni povsem realen prikaz nepremičninskega stanja. So pa tudi ti rezultati izjemno zanimivi.

‘Slaba gospodarska situacija v Sloveniji, nezaposlenost, nizki gospodarski kazalci se odražajo tudi na nepremičninskem trgu v Zasavju: prodaja in nakup nepremičnin (stanovanj v večstanovanjskih hišah, družinskih hiš, poslovnih prostorov, garaž, zemljišča za gradnjo)  se je zmanjšal za 20-30 %. Interes za najem neprofitnih stanovanj ni upadel, pojavljajo pa se problemi z neplačilom najemnin in obratovalnih stroškov’ pravi Arnšek.

stanovanje
Gibanje povprečnih cen prodanih stanovanj je razvidno iz Poročila o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2013 -1. Polletje, ki ga je objavila 27/9/2013 Geodetska uprava RS.

Spekter prodaja najemna stanovanja najemnikom, ki živijo v stanovanjih starejših od 60 let od leta 2009 dalje, zato njihovi podatki ne predstavljajo povsem zasavske slike trgovanja z nepremičninami. A kot je pojasnil Branko Arnšek, je v upadu celo prodaja teh stanovanj:
2009 prodanih 35 najemnih stanovanj
2010 prodanih 32 najemnih stanovanj
2011 prodanih 15 najemnih stanovanj
2012 prodanih 10 najemnih stanovanj
2013 prodanih 3 najemna stanovanja
V letu 2014 je prodaja narasla, saj so v ponudbo starejših stanovanj dodali stanovanja stara od 50 do 60 let, ‘tako da smo do 30/4/2014  sklenili 28 kupoprodajnih pogodb za prodajo najemnih stanovanj
Na prostem trgu pa smo v letu 2014 prodali 3 starejša prazna stanovanja’ pojasnjujejo na Spektru.

Kdo pa so kupci stanovanj?

Med kupci stanovanj je precej priseljencev iz območij bivše Jugoslavije,ki so pridobili slovensko državljanstvo, kot je še dodal Arnšek, pa se nekateri mladi izobraženi ljudje, ki ne dobijo zaposlitev v lokalnem okolju, odseljujejo.

 titanik

Spekter prodaja tudi parkirna mesta v Hrastniku.

Trend
Trend se je v zadnjih letih spremenil tudi po velikosti samih stanovanj. V Spektru opažajo, da v zadnjih letih interesenti iščejo za 10-20m2 manjša stanovanja, najbolj zanimiva pa so stanovanj v Zagorju, čeprav velikih odstopanj med tremi zasavskimi občinami vendarle ni.  ‘Zaradi slabe gospodarske situacije veliko ljudi vse težje plačuje položnice in pokriva osnovne potrebe, nakup in prodajo nepremičnin pa so odložili do izboljšanja situacije. Tako da v tem letu ne pričakujemo kakih velikih sprememb v tem smislu’ je za naše bralce še pojasnil Arnšek.

SORODNI ČLANKI:

Ste vedeli, da lahko najcenejše stanovanje v Zasavju kupite že za 3250 evrov?

Kako so čebelnjaki postali hiše oz. črne gradnje v Zasavju.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Urška se je kljub zahrbtni bolezni znašla, zdaj pa ji je požar uničil dom

Strašna nedelja - 9. maj. Urška je že od marca opozarjala na težave z električno napeljavo, v zadnjem tednu celo večkrat, nazadnje v nedeljo...