today-is-a-good-day
5.1 C
Trbovlje
ponedeljek, 4. marca 2024
ZON.si1+1=2Vsak teden v vrtcih več otrok

Vsak teden v vrtcih več otrok

Število otrok v zasavskih vrtcih se iz tedna v teden povečuje, upad je bil le v času pred prazniki. Ravnateljice opozarjajo, da bodo ob povečanju otrok težko zagotavljale vsa navodila in priporočila ministrstva, saj zaposleni koristijo tudi varstvo za svoje šolske otroke, nekaj jih ostaja doma zaradi okužbe ali karantene.

V Zasavju med 300 in 400 otrok vsak dan v vrtcu

Vrtec št. vseh vpisanih št. otrok trenutno
Zagorje 662 107
Litija 598 133
Trbovlje 540 85-90
Hrastnik 289 34
Radeče 157 38

 

V Hrastniku je odprta enota Dolinca, kjer so otroci trenutno razporejeni v 6 oddelkov. Število vzgojiteljic, ki so na delu ali pa na čakanju oz. varstvu se prilagaja glede na število vpisanih otrok. »Vsi si želimo, da bi čimprej lahko vzpostavili normalno stanje in poslovanje v polnem obsegu. Virtualno vzdrževanje stikov ni isto, kot pristen fizični stik. Le-tega vsi pogrešamo.« pravi hrastniška ravnateljica Maja Petan Majcen, ki verjame, da nam bo z upoštevanjem ukrepov in cepljenjem uspelo »zajeziti zločesti virus«.

Največ otrok v Litiji, najmanj v Hrastniku

Trboveljski vrtec je v tem tednu zaradi povečanja števila otrok prvič odprl 2 enoti – Pikapolonico in Ciciban. Oddelki v Pikapolonici so polni (8), v Cicibanu pa je trenutno 5 oddelkov. Tudi Daša Bokal, ravnateljica Vrtca Trbovlje si želi napolniti vrtec: »Odprtja vrtcev za vse otroke si že zelo, zelo želim, saj vem, da se tako otroci, starši kot tudi zaposleni spoprijemamo z različnimi stiskami, težavami, ki bi se jim v »normalnih« razmerah lahko izognili.« Kljub temu pa prepušča odločitev strokovnjakov in čaka, da bodo »otroke sprejeli odprtih src in rok in kot do sedaj maksimalno upoštevali vsa navodila in priporočila.«

Dve enoti sta odprti tudi v Vrtcu Zagorje, Smrkci in Center, otroke pa so razdelili v 16 oddelkov. »Za odprtje smo zainteresirani, vendar ne za vsako ceno (nujno upoštevanje trenutnih epidemioloških razmer).« pravi ravnateljica Darja Raković.

Sprejmejo vsakega otroka

Kar osem od devetih enot so odprli v litijskem vrtcu, zaprta ostaja le še enota v Kresnicah. Obratuje 17 oddelkov, po 8 do 10 otrok.

»Kar nekaj staršev se je obrnilo na nas, ker so v stiski. Delajo od doma, poleg predšolskega otroka, imajo tudi šolske otroke.« pove Liljana Plaskan, ravnateljica Vrtca Litija, kjer potrdil o zaposlitvi ne zahtevajo in sprejmejo vsakega otroka, če starši ocenijo, da ne zmorejo zagotoviti varstva. »Vendar pa se kljub veliki želji po odprtju tudi bojimo, če bomo lahko zagotavljali vsa priporočila in zahteve NIJZ in MIZŠ. Vsekakor ne bomo mogli izvajati dejavnost tako, da bo v skupini le 10 otrok« opozarja ravnateljica in pojasni, da če se ne bodo odprle tudi šole do 5. razreda, bodo imeli težave z zagotavljanjem kadra – nekatere sodelavke koristijo varstvo tudi za šolske otroke.« Prisotnost delavk poslabšajo še morebitne okužbe ali karantene.

»Zato si želimo in prizadevamo, da bi se okužbe v lokalnem okolju čim bolj zmanjšale, saj bo tudi tako vračanje v vrtce potekalo bolj varno in z manj težavami. Torej, čim prej odpreti vrtce, pa vendar varno in pod pogoji, ki bodo življenjski.« odločno zaključi Plaskanova.

V Radečah, kjer se števil otrok prav tako povečuje, so otroke razdelili v dve enote in štiri oddelke. Delavci se menjajo glede na potrebe, upoštevajo pa tudi njihove želje, pove pomočnica ravnateljice Anita Slakonja. »Tako kot vsi, si tudi mi želimo, da bi bili vrtci odprti za vse otroke in da bi delo potekalo tako kot prej. Da bi se lahko otroci nemoteno in brezskrbno igrali, družili, veselili, ustvarjali in se s tem učili.« Ob tem pa še doda, da je potrebno da v prvi vrsti upoštevamo mnenje in priporočila stroke, da smo odgovorni in strpni.

Kako bo organizirano varstvo v Zasavju?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...