-- OGLAŠEVANJE --

Vlada omejila cene za daljinsko ogrevanje – tudi v Hrastniku – a ne za vse!

-- OGLAŠEVANJE --

Najvišja cena za toploto preko daljinskega ogrevanja bo 98,70 evra in ne 149 evrov – kot je po ceniku Petrola za območje Hrastnika. Vlada je namreč izdala uredbo, ki velja že s 1. januarjem in bodo le to občutili prebivalci že na naslednji položnici. Zaslužkarstvo pa se bo preusmerilo na podjetnike, ki bodo za megavatno uro – torej za isto vsebino – plačali vrtoglavih 291,27 evra brez davka. 

Nihče ni pomislil na male podjetnike, na lokale

Manjši kraji kot so zasavske občine, kjer je slovenska energetika pustila velik pečat z uničenimi površinami in podzemljem, kar so prebivalci že pošteno občutili na lastni koži, je tudi območje velikega števila malih podjetnikov. Takšnih, ki bodo z novim cenikom ogrevanja lahko svoje dejavnosti zaprli.

“Iz analize Agencije za energijo, ki prikazuje povprečne maloprodajne cene toplote za sisteme daljinskega ogrevanja, izhaja, da je prišlo do nesorazmernega povečanja cene toplote iz nekaterih sistemov daljinskega ogrevanja,” so izpostavili na Vladi, kjer bodo omejili cene za gospodinjstva, vojno zaslužkarstvo pa bo – denimo na primeru Hrastnika – lahko ustvarjal državni Petrol iz naslova gospodarstva, saj za razliko od sosednje občine, kjer je daljinsko ogrevanje v lasti Komunale oziroma posledično Občine, ima vse niti v rokah v Hrastniku Petrol. 98,70 evrov bo najvišji znesek, ki ga bodo plačala gospodinjstva za megavatno uro. Uredba, ki bo znižala ceno za megavatno uro v 18 sistemih po Sloveniji – med drugim tudi v Trbovljah in Hrastniku – velja do 30. aprila letos. Kljub temu pa bo Toplarna Hrastnik lahko zaračunala za enako stvar kar 291,27 evrov (brez davka) na megavatno uro vsem, ki prispevajo v gospodarsko malho.

Petra je pričakovala račun za dobrih 315 evrov, z omejitvijo cen se lahko nadeja 207 evrov

V prispevku pred slabim tednom smo izračunali, koliko bi po novem ceniku plačala Petra iz Hrastnika. Decembra je plačala slabih 150 evrov, za januar naj bi (ob isti porabi) malo več kot 315 evrov. Z državno uredbo bi njen račun namesto 315 znašal 207 evrov.

Samostojna podjetnica pa iz 173 zdaj na strošek 475 evrov

Prav nič pa regulacija ne bo pomenila podjetnici Mateji, ki je do novega cenika plačevala enako ceno za kilovatno uro kot ostali v Hrastniku. V decembru je za ogrevanje odštela 173 evrov, zdaj pa pričakuje položnico v znesku 475 evrov ali celo več, saj je januar bolj mrzel kot mesec prej.

Danes okoli poldneva bo tiskovna konferenca na novo oblikovanega ministrstva, kjer bodo podrobneje predstavili vlade ukrepe. Gospodinjstva, ki so najranljivejša skupina odjemalcev so prva na vrsti za ukrepe. Vseeno pa v bitki za obstanek lahko mnogi podjetniki ne preživijo in se raje predajo sociali na plečih države. V Hrastniku je denimo kar 266 samostojnih podjetnikov, več kot pol manj pa gospodarskih družb.

Znižanje tarifne postavke za variabilni del cene toplote mora veljati tudi za celoten letošnji januar, so sporočili z Vlade, saj je prav v tem mesecu prišlo do večjih povišanj cen toplote.
Na visoke stroške daljinskega ogrevanja so v minulih tednih opozarjali v več občinah. V Trbovljah so občani zaradi tega pripravili celo protestni shod, odzvala se je občina, odzval se je direktor Komunale Trbovlje Igor Glušič. V Trbovljah so obljubili 15 odstotni popust, občina pa nudi najbolj socialno ogroženim tudi subvencijo do 100 evrov na mesec.

Decembra je Osnovna šola NHR Hrastnik za ogrevanje odštela 5.240 evrov (samo toplota brez drugih postavk na računu). Po novem ceniku bodo za isto plačali 23.320 evrov. In še ena javna ustanova – hrastniški bazen. Ogrevanje v decembru 2022 dobrih 2600 evrov, ob isti porabi bo nova postavka 11.800 evrov.

 

Obrtna zbornica Hrastnik na to temo še ni iskala rešitev, so pa po našem klicu zagotovili, da se bodo o tem pogovarjali na naslednji seji. V Hrastniku na občini zaenkrat ne dajejo izjav. Izvemo le, da se pogovarjajo z odgovornimi na Petrolu. Jutri naj bi v skupni izjavi medijem predstavili situacijo z ogrevanjem v Občini Hrastnik.

V Trbovljah protesti že pri nižji ceni, v Hrastniku jih bo naslednja položnica “sezula”

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zdaj imate priložnost, da se vključite v “nov paket” PONI Zasavcev

Regionalna razvojna agencija Zasavje nadaljuje z izvajanjem podpornih aktivnosti za potencialne podjetnike. Objavljen je 2. javni razpis za vključitev vsaj 10 do 11 udeležencev...
-- OGLAŠEVANJE --