-- OGLAŠEVANJE --

V Trbovljah protesti že pri nižji ceni, v Hrastniku jih bo naslednja položnica “sezula”

-- OGLAŠEVANJE --

Če smo ravno včeraj objavili, kako bo trboveljska komunala na ceno 159 evrov za megavatno uro svojim občanom dala 15 odstotni popust, mesec kasneje pa se obeta pocenitev toplote, poleg tega imajo v Trbovljah še subvencije za pomoč pri plačilu ogrevanja za svoje občane (do 100 evrov na mesec), bo januarska položnica Hrastničane zagotovo šokirala. 

Decembra je plačala 149, januarja najmanj 317

Petra iz Hrastnika, ki živi na slabih 80 kvadratnih metrov je decembra za ogrevanje plačala 148,99 evrov – pravi, da radiatorje pripirajo in niti ne pomni, kdaj so v stanovanju nazadnje imeli 22 stopinj. Izračunali smo, koliko bo Petra plačala za januar, če bo imela isto porabo (pa bo žal verjetno večja, saj je januar bistveno hladnejši kot december). Za januarsko položnico bo morala odšteti vsaj 316,96 evrov.

Govorili smo tudi s podjetnico, recimo ji Mateja, iz Hrastnika, ta ima lokal na približno 80 kvadratih, da ne bi porabila preveč se dobro obuje in obleče v debelejša oblačila. Za december je plačala 173,47 evrov, porabila je 1,22 megavatne ure. Po novem ceniku, ki ga je izdal Petrol za Toplarno Hrastnik bo Mateja za prvi mesec leta 2023 plačala neverjetnih 475 evrov. “Če bo res tako, bom lokal zaprla. Tako ni nobene računice, da preživim.”

Obljubljali nižje cene, očitno s figo v žepu

Na Petrolu pa hladno pojasnijo razlog enormne podražitve: “Glede na višje cene energentov zemeljskega plina in električne energije se je s 1.1.2023 povišala cena toplotne energije tudi v Hrastniku.”

In ne gre mimo misli, da Hrastničani plačujejo investicijo v rekonstrukcijo peči v hrastniški toplarni, zaradi katere naj bi bile cene ogrevanja nižje. Morda drži, da je cena nižja za Petrol, za občane Hrastnika pa gotovo ne. To je namreč rekordna cena megavatne ure v zgodovini. V Trbovljah, kjer je toplarna del občinske komunale, so sedli že na občinskem nivoju in iskali rešitve. Da na cene v Hrastniku ne vpliva nihče drug kot le slavni Petrol gre zahvala Rudniku in Občini Hrastnik, saj so svoje deleže leta 2008 prodali in Hrastnik “privezali” na daljinsko ogrevanje iz katerega jim ni izhoda.

Včeraj smo poklicali tudi župana Marka Funkla, ki zaenkrat izjav ne daje. Povedal je le, da pričakuje sestanek s predstavniki Petrola in hrastniške toplarne, na katerem naj bi iskali rešitve.

Z rekonstrukcijo toplarne v Hrastniku v energetski krizi do nižjih cen ogrevanja

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Opa! Nogometna vročica na velikem platnu v zagorskem Pristanu

25. junija, ko v Sloveniji praznujemo dan državnosti, se bo v "zagorskem pristanu" odvijal prenos tekme Evropskega nogometnega prvenstva med ekipama Slovenija in Anglija. Za...
-- OGLAŠEVANJE --