-- OGLAŠEVANJE --

Virus močno kroji delo zasavskih šol in vrtcev, “krpajo, kjer se le da.”

-- OGLAŠEVANJE --

V zasavskih šolah so povečini spremenjeni režimi šolanja, saj se s pojavom koronavirusa spopadajo tako v vrtcih kot tudi osnovnih in srednjih šolah ter glasbenih šolah. Po podatkih covid-sledilnika je covid-19 najbolj zarezal v delo v Zagorju; v tamkajšnji Osnovni šoli Toneta Okrogarja in Vrtcu Zagorje – enoti Smrkci je po zadnjih dostopnih podatkih največ odsotnosti.

Enota Smrkci

Je pa ob tem nujno poudariti, da so v NIJZ-jevi podatkovni bazi prikazani podatki, ki jih šole sporočajo omenjeni ustanovi, zato so lahko nepopolni. Tudi zato smo v zagorska zavoda naslovili nekaj vprašanj, da prikažemo stanje, v kakršnem so trenutno, iz prve roke.

Vrtec odprt, otroci odsotni, a v vrtcu ne vedo zakaj

Vse enote Vrtca Zagorje ob Savi ostajajo odprte, je povedala ravnateljica Vrtca Zagorje Darja Rakovič in razkrila, da je v tem tednu prisotnih nekaj več kot 60 odstotkov vključenih otrok ter dodala, da je zlasti zadnja dva tedna bitka v povezavi z virusom zelo zahtevna, saj je v povprečju denimo v tem tednu odsotnih četrtina sodelavk in sodelavcev (trenutno več strokovnih kot tehničnih). “Vse pogosteje se nam dogaja, da so otroci v oddelkih prisotni, strokovni delavci pa zaradi znakov ali/in okužbe odsotni,” pove in zaskrbljeno doda: “Pri javljanju odsotnosti otrok so nekateri starši zelo dosledni, narašča pa število odsotnosti otrok, za katere ne poznamo razloga, zato starše naprošamo, da nam podatke o karantenah ali okužbah otrok redno sporočajo.”

“V oddelkih, kjer se pojavi okužba, v skladu z Navodili NIJZ in na predlog župana ter v dogovoru s predsednikoma sveta vrtca in sveta staršev, z obvestilom pisno apeliramo na starše, da otroke preventivno samotestirajo.” (Darja Rakovič)

 

Kje imamo glavo in koliko časa bomo še ta tempo zdržali, pa ne vemo. Utrujenost vseh je velika. (Nataša Grošelj, OŠ Toneta Okrogarja Zagorje)

Kombinirano poučevanje že vse od lanskega novembra

Ravnateljica OŠ Toneta Okrogarja, Nataša Grošelj

Povsem drugačna slika, zlasti z vidika sporočanja zdravstvenega stanja otrok, pa je v šoli. Konkretno v eni od zagorskih. “Sodelovanje s starši je res zgledno, saj nam redno sporočajo stike, ki pomeni visoko tveganje za okužbo, kot tudi morebitne sume oz. potrjene okužbe, da lahko v šoli hitro reagiramo,” je povedala ravnateljica Osnovne šole Toneta Okrogarja Nataša Grošelj. S situacijo se spopadamo zelo podobno kot drugje. “Krpamo, kjer se da,” ponazori. “Na naši šoli spremljanje pouka v razredu za učence, ki so v karantenah, omogočamo vsem tako, da se priklapljajo preko Teamsov v živo. To pomeni, da na šoli izvajamo kombinirano poučevanje oz. hibridno že vse šolsko leto. Tudi učitelji, ki so bili poslani v karanteno (zdaj tega ni več), so izvajali pouk od doma v živo preko Teamsov.” V šoli imajo v vseh razredih kamere, učenci višjih razredov pa so se v drugačen način šolanja že toliko vpeljali, da po ravnateljičinih besedah niti varstva več ne rabijo. “Enostavno se že povsem samostojno vključijo v pouk po digitalni poti.” 

V Hrastniku porast okužb zlasti med učenci

Hrastniška šola

Na šoli beležimo porast okužb zlasti med učenci. Trenutno za en oddelek poteka šolanje na daljavo, zaradi preseženih 30% okužb v razredu, pa je stanje v OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik opisalo tamkajšnje vodstvo. “Obolevajo tudi učitelji, vendar delo z notranjo prerazporeditvijo in izjemno pripravljenostjo učiteljev, da delajo tudi preko svojega delovnega časa, še lahko organiziramo delo tako, da pouk poteka dokaj nemoteno,” pripoveduje ravnateljica Polona Dolanc. In v izogib slabšanju razmer in da je šoli omogočeno ustrezno ukrepanje, poudari: “Starše prosim, da res takoj, ko je njihov otrok pozitiven na samotestiranju, učenca peljejo tudi na PCR test ter nam nato sporočijo rezultat.”

SORODNI ČLANKI:

V Radečah zaradi covida zaprta celotna enota vrtca

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --