19.2 C
Trbovlje
nedelja, 1. avgusta 2021
ZON.siAktualnoVIDEO: Trboveljčan - akademski glasbenik, ki trenira pse

VIDEO: Trboveljčan – akademski glasbenik, ki trenira pse

Kako se profesionalni glasbenik "spreobrne" v pasjega inštruktorja?

Trboveljčan Gašper Glas se vsega v življenju loteva na podoben način … če hočeš uspeti, moraš vaditi, pravi. Njegova prva ljubezen ostaja glasba, velik del svojega časa pa zadnja leta posveča psom. Kot marker in inštruktor po IPO programu z licenco Kinološke Zveze Slovenije dosega odmevne rezultate.

Za kakšen šport gre?

IPO je eden izmed najstarejših kinoloških športov, ki je nastal kot preizkus naravnih zasnov in sposobnosti nemškega ovčarja. Treniranje in opravljanje izpitov iz sledi, poslušnosti in obrambe je namenjeno službenim pasmam psov v policiji in vojski. Nekaterih stvari vodnik in pes ne moreta trenirati brez pomoči drugih, zato je trening obrambe v veliki meri odvisen od markerja.

Kaj pravzaprav počne marker?

Sodeluje pri treningu in izpitih, ki so sestavljeni iz več vaj v obrambi. Pes najprej išče markerja, v realnosti bi iskal storilca kaznivega dejanja. Izšolan pes ne sme ugrizniti, ampak le glasovno nakazati, kje se skriva marker. Pri označeni točki pobega storilec pobegne, pes pa ga mora uloviti. Pri teh treningih imamo markerji zaščitno obleko – rokav, hlače in jopič, pes pa lahko ugrizne le v rokav. Sledi napad na psa, ko bi storilec poskušal napasti psa ali pobegniti. Če bi pes ugriznil ‘na živo’ in ne v rokav, bi vsak storilec pokleknil. Sledi faza spuščanja na ukaz, ko mora biti pes orientiran na storilca, ki bi lahko potegnil nož ali pištolo. Ena od nalog je tudi preizkušnja poguma psa, ko denimo storilec kaznivega dejanja napade policista s strelnim orožjem. Vodnikom psov pomagam tudi pri vajah poslušnosti.

Avtor: Carpediem d.o.o.

So za takšno šolanje primerne vse pasme?

Ne, šolanje je namenjeno le službenim pasmam psov, kot so nemški ovčar, belgijski ovčar – malinojs, rotvajler, doberman, veliki šnavcer, bauceron, bokser, … Gre za pasme, ki so bile vzrejene v ta namen, za izbrane pse. Vsi psi namreč nimajo dovolj izraženih nagonov. Pri frontalnem napadu se pes ne sme ustrašiti človeka, izšolan je, da vedno napade rokav in nikoli človeka. Seveda je razlika med športom in realnostjo.

V tem športu dosegate odmevne uspehe.

Imel sem srečo, da sva se našla z inštruktorjem Milošem Kovačem, ki me je sprejel pod svoje okrilje. Od takrat je šlo vse hitro navzgor. Pred tem sem na izobraževanja hodil tudi v Avstrijo, na individualne treninge za profesionalce, a je drago in predaleč. Treningi so naporni, gnati te mora rezultat, če hočeš parirati najboljšim. Zame je to hobi, v katerem pariram profesionalcem.

Trenirate tudi svojega psa?

Svojega psa ne treniram v programu IPO, saj je pasme staffordshire bull terrier. V tujini se pasma tretira kot nevarna pasma, zato lahko z njim treniram le druge kinološke discipline.

Ekipa Kinološkega društva Trbovlje

V Slovenji sicer nimamo opredeljenih nevarnih pasem psov, ampak imamo register nevarnih psov, ki so napadli človeka ali pogrizli druge pse. A se držim pravil in z njim ne treniram IPO.

S psi se najbrž ukvarjate že od majhnega?

Ne, sploh ne. Kot otrok nisem nikoli imel psa, doma smo imeli papagaje. Vedno sem si želel imeti psa, a ni bilo možnosti.

Kdaj ste se torej začeli ukvarjati s psi?

Psa sem kupil pred 4 leti in pri Kinološkem društvu Trbovlje z njim naredil osnovni in nadaljevalni tečaj, tečaje je vodil Jože Bola.

Zanimalo me je, kako ga zaposliti, da mi doma ne bi obrnil stanovanja na glavo, nato me je ‘potegnilo’, tekmovala sva v osnovnem programu, konec septembra 2013 sva se na tekmovanju že uvrstila na 2. mesto. Na pokalu Vomar sva bila 3. v skupnem seštevku.

Ste imeli kakšno slabo izkušnjo?

Se mi je že zgodilo, da me je pes ugriznil. Nemški ovčar je izpustil rokav in me ugriznil v nogo, na srečo so hlače markerja podložene. Dobro je, da lahko marker pokaže nekaj pristnega strahu.

Kaj storiti če pes napade?

Noben pes ni tako velik kot človek. Če ne bomo pokazali strahu in šli proti njemu, pes ne bo napadel. Razen, če čuva teritorij. Če je pes dominanten, bo pokazal, da nisi dobrodošel. Pes poštarja napade, ker pride na njegov teritorij in pokaže strah.

Kako dobro vzgojiti psa?

Največji problem pri mladih psih je ob menjavi zobovja, ko bi vse pogrizli. Ko mine pasja puberteta, se umirijo. Sem pedagog, učil sem tudi v glasbeni šoli. Teorije učenja so uporabne tudi pri psih. Psa je treba zaposliti, sicer mu je dolgčas. Treba je imeti avtoriteto.

Vsakemu priporočam, da s svojim psom, ne glede na pasmo, opravi vsaj malo šolo. Napaka je, da govorimo o pasji šoli, saj gre dejansko za šolo za lastnike oziroma vodnike psov, ki se naučijo reševati probleme. Poplava hišnih pasem psov je precej zmanjšala vpis v šolanje.

Po poklicu ste glasbenik.

Sem akademski glasbenik, zaposlen sem v Policijskem orkestru, kjer igram klarinet. Glasba je pri meni vedno na prvem mestu, že od petega leta starosti, ko sem začel igrati blok flavto. Glasba je del družinske tradicije, igra tudi brat, mama je igrala klavir, dedek je pel pri Slavčkih, …

Kako gresta skupaj glasba in kinologija?

Lahko potegnemo vzporednico. Če hočeš uspeti, moraš vaditi ure in ure. Za uspeh je treba trdo delati. V kinologiji ni čisto nič drugače. A kinologija je zame hobi, nikoli ne bi pustil službe in postal profesionalni marker. Ne pade mi na misel, da bi zavrgel toliko truda, avdicij in koncertov.

Foto: Robi Ahlin

Skitti

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toča in neurje, najslabše v Zagorju in Trbovljah

Več gasilskih enot so morali aktivirati trboveljski in zagorski gasilci. Poleg neurja je škodo povzročala tudi toča. Nekatera območja so ostala brez elektrike. Več v...