-- OGLAŠEVANJE --

VIDEO: Praznik za nove čase

-- OGLAŠEVANJE --

Domfrca, 27.-29. junij, Kipe/Zasavje – Če smo se letos januarja ob prvih debatah, da naredimo nekaj zasavskega, nekaj, kar bo na kup pripeljalo aktivno substanco Zasavja, navduševali nad potencialom, ki ga skupaj premoremo, se danes zavedamo, da tega premoremo vsaj 1000-krat več.

Prva Domfrca se je izkazala za krasen preizkus, kaj zmore zasavska aktivna skupnost. Kajti zgodilo se je: 40+ dobrovoljcev, 200+ izvajalcev programa, 1 mio+ preidenih birokratskih zahtev in zapletov, 3000+ prostovoljskih ur vloženega dela, 12 organizacij, 14 finančnih in materialih podpornikov, 1700 prevoženih kilometrov, 39 na-pas-mater-konfliktov, ogromno zabave, gorivo se je merilo v ustvarjalnosti, nevodena evidenca neprespanih noči, neizmerljiva količina srca, strasti in dobre volje. To je Domfrca, Praznik za nove čase. 2000+ obiskovalcev.

Da obnovimo – pretekli vikend je na Kipah  potekal dogodek, ki je v prvi vrsti povezal številne ljudi. Tam so bile pestre aktivnosti, za vsakega nekaj in tudi kamping ter počitek. Od glasbe, do programa za otroke, počitka in adrenalinskih fmx vragolij, ustvarjanja, športne vadbe, zanimivih predavanj, rock’n’rolla in elektronike. Nekomercialne cene pijače in jedače ter ogromno pristnih stikov.

Kaj smo se iz izkušnje naučili?
Dobili smo potrditev, da je samoorganizacija vse. Ljudje ne rabimo nekoga, da nam govori, kaj naj delamo, kako naj delamo. Ljudje so prišli na Domfrco, izvedli program, se družili in veselili. Domfrca se je izkazala za svobodno združevanje, odpiranje prostora ljudem – prostora, kjer ni prisile. Izkazala se je, da smo ljudje zelo aktivni, če za to dobimo prostor, ki temelji na svojevoljnem početju. Naučili smo se, da ko ljudje dobimo svobodo, lahko naredimo megalomanske stvari.
Samoorganizacija, komunikacija, koordinacija, soodločanje

Organizacija Domfrce je horizontalna, šla je mimo oblastniških struktur in danes vemo, da je Zasavje bilo za en vikend avtonommna cona. Z info-točko, ki se je imenovala SAMOUPRAVA, se je zakoličilo bistvo projekta: samoorganizacija. Ki ji dodamo pomen v komunikaciji, koordinaciji in soodločanju, pa dobimo še eno potrditev, da ljudje sami zase vemo kaj, kdaj in kako. Znamo se organizirati sami.

Neustavljiva energija
Domfrca nam je potrdila, da nihče od nas ni sam in dobili smo še en dokaz, da individualizem ne funkcionira in ni produktiven. En sam ne more nič, skupaj pa lahko naredimo fenomenalno Domfrco. Ki so jo so-ustvarili tudi obiskovalci. Brez izgredov, incidentov, grobosti in neumnosti.

Odzivi so izjemni in to zato, ker so se med organizatorji, dobrovoljci ter obiskovalci pletli pristni človeški stiki in ne izvajanje programa po formalnih, tehničnih, avtoritarnih, napisanih in birokratskih pravilih.

Domfrca ni imela zakulisja, vsi smo bili backstage. To je Domfrco naredilo to, kar smo vsi – najprej ljudje!
Zato naj nas ne čudi, da je eden izmed dobrovoljcev, ki ga je gnala neustavljiva energija, v soboto popoldne na licu mesta dobil ponudbo za službo. V ponedeljek je že opravil prvi šiht In to na knjigo! Ja, tudi takšne stvari dela Domfrca. Naprej!

Avtor prispevka, foto, video: Domfrčani

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --