5.8 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualnoVelikanska glava na ogled v Trbovljah

Velikanska glava na ogled v Trbovljah

Eden najbolj cenjenih kiparjev v Evropi in svetu Žarko Bašeski se s svojim zadnjim delom Asphyxia/Dušenje predstavlja v Delavskem domu Trbovlje.

O našem hlastanju za zrakom, svobodo, mirom

“Človek na začetku 21. stoletja je postavljen na ogled v vsej svoji eksistencialni praznini, govori o vseh naših strahovih, o naši nemoči spoprijemati se z realnostjo, o našem hlastanju za zrakom, svobodo, mirom, torej pojmi, ki so marsikomu nedosegljivi. Kiparsko delo kot projekcija naše shizofrenosti, dvojnosti med fikcijo in realnostjo,” delo opisuje direktor Delavskega doma Trbovlje Zoran Poznič.

Razstavo Žarka Bašeskija Asphyxia/Dušenje bodo slavnostno odprli danes, ob 19. uri, v avli Delavskega doma Trbovlje. Na ogled bo do 13. marca.

Na razstavi je velika moška glava, izdelana iz silikona in naravnih las, ovita v vrečko iz najlona. S strahom in grozo prežet človeški obraz se duši in hlasta za zrakom, medtem ko se mu v mislih pretakajo podobe spominov iz njegovega življenja, predstavljene z videoprojekcijo.

Dela avtorja Žarka Bašeskija, kiparja in profesorja na Fakulteti za likovno umetnost v Skopju, so razstavljena v največjih svetovnih galerijah. Postavitev njegove skulpture v Trbovljah pa je še en pomemben pokazatelj aktivnega sodelovanja med Kiblo in DDT/TNM v okviru Mreže centrov raziskovalnih umetnosti.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

ZAPORE jutri, zaradi vremenskih razmer, ne bo

Med Zagorjem in Litijo, na cesti za Savo so ponovno aktualne zapore vsako soboto vsaj do konca leta.  A, ker jutri kaže slabo vreme, natančneje...