-- OGLAŠEVANJE --

VDC-jevi unikati: V vsakem izdelku pustijo delček sebe

-- OGLAŠEVANJE --

VDC Zasavje ima že leta lastni program izdelkov, za namen katerih vsak posameznik naredi delček v procesu dela, ki ga zmore.

V lastnem programu izdelujejo izdelke iz usnja, tekstila, reciklaže (jeans). Ni nepomembno poudariti nečesa, kar se v sodobni potrošniški družbi vse bolj izgublja: Vsi izdelki VDC-ja Zasavje so unikatni in ročno izdelani.

“Uporabnikom njihovo delo, ki ga vidijo v lepih končnih izdelkih, katere pozneje kupci z veseljem kupujejo in pohvalijo, ogromno pomeni,” opisuje vpliv ustvarjanja na njihove varovance direktorica VDC Zasavje Špela Režun, ki se zaveda, da na ta način raste tudi njihova samozavest in samopodoba, v povezavi z dejstvom, da so zmožni soustvarjati tako lepe stvari.

Ustvarjalne svobode imajo tako uporabniki kot zaposleni eni več, drugi manj, odvisno od njihovih talentov in zmožnosti. “Vsekakor pa izdelki niso rutinski, saj je vsak unikaten, razen če so naročeni vsi enaki, pa še takrat težko govorimo o identičnosti izdelkov, saj je v vsakega vdelana energija drugega uporabnika, zaposlenega,” še pravi sogovornica.

Z lastnim programom se VDC ukvarja že vse od njegove ustanovitve leta 1984. Sprva so izdelovali predvsem različne škatlice in narodno vezenino, a so s časom šli seveda naprej in tako so danes v ospredju izdelki iz recikliranega jeansa in izdelki iz umetnega usnja.

“Rada šivam in sem zelo vesela, če je stranka vesela mojega izdelka in da ji je všeč.”

Barbara Plazar

Uporabnica Barbara Plazar: “Najraje šivam verižni šiv na okrasne blazine, na jeans žepe – juta torbe. Sama izbiram barve, s katerimi šivam, ker mi mentorice zaupajo, da bom izbrala prav. Zelo veliko mi pomeni, če so stranke zadovoljne in vesele, ko vidijo izdelek.”

Zadnja leta največ pozornosti in razvoju posvečajo izdelkom iz reciklaže v duhu krožnega gospodarstva – za linijo blagovne znamke PREŠITO pa so prejeli tudi priznanje za inovativnost s strani Gospodarske zbornice Slovenije.

 

Karina Kadunc med oblikovanjem vizitk

Uporabnica Karina Kadunc: “Največ delovnega časa posvetim šivanju na okrasne žepe. Šivam pa tudi na stroj bolj enostavne operacije. Mentoricam pomagam pri izdelovanju novoletnih vizitk, kar je zelo zabavno.

Občasno tudi likam, kar tudi z veseljem opravljam. Rada šivam in sem zelo vesela, če je stranka vesela mojega izdelka in da ji je všeč.”

S prodanimi izdelki tudi do terapij in športa ter kulture

S prihodki od prodaje VDC Zasavje pokrije stroške materiala in storitev nastalih izdelkov, kar ostane pa je namenjeno za nagrade uporabnikov in za (so)financiranje različnih nadstandardnih aktivnosti, ki si jih uporabniki izberejo.

To so večdnevna letovanja na morju, zimovanje na snegu, pomladovanja v hribih, različne izlete, športne in kulturne aktivnosti, rojstnodnevna darila in darila ob praznikih, pa tudi sofinanciranje evropskih projektov za višjo kakovost življenja uporabnikov – zagotavljanje storitev, ki niso sistemsko financirane (fizioterapija, kinezioterapija, psihoterapija …).

 

Z roko v roki: VDC Zasavje in prinašalci odpadnega blaga

V VDC Zasavje so posebej hvaležni vsem vrtcem, šolam, organizacijam, ki zbirajo in jim prinašajo star jeans, da ga lahko nato uporabniki predelujejo v izdelke eko linije »Prešito« – ta je del koncepta »Gradimo VIP Zasavje«, ki je prejel najvišji priznanji na letošnjem izboru inovacij pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Kako je pa to lepo! = Uporabnikom pohvale vnašajo drobce sreče v srca

Ljubica Mladenovič med šivanjem

Uporabnica Ljubica Mladenovič: “Najraje šivam na industrijski stroj vse kar mi mentorice pripravijo. Copate, toaletke, drobižnice in tudi oblačila in jeans torbe. 

Šivam zelo rada in mi le-to zelo veliko pomeni – da delam delo, ki me veseli.”

“Imel bi nekaj posebnega. Kje lahko kupim?”

Zagorska enota VDC Zasavje

Izdelki, v procesu nastajanja katerih uporabniki vlagajo svoj čas, natančnost in srčen odnos do ustvarjanja, so na voljo za nakup po veljavnem ceniku (davčna blagajna) z naročilom na vodjo lastnega programa Evo Babič:

  • eva.babic@vdc-zasavje.si ali
  • telefon 03 56 55 451 med 7. in 15. uro.

Izdelki so na vpogled in za prodajo (kar je na zalogi) na voljo tudi v internih trgovinah VDC enote Zagorje na naslovu Cesta 9. avgusta 59c, Zagorje in v VDC enota Litija na naslovi Ljubljanska 3, Litija. Radovednost lahko vsakdo poteši z ogledom preko spleta na tej povezavi.

 

SORODNI ČLANKI:

BRAVO! Z zlato zasavsko inovacijo prihranili vsaj 100 tisoč evrov!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

V Zagorju so pobegnili k sreči … in še dlje

Na Zasavski ljudski univerzi si s sodelovanjem v tej skupni zgodbi želijo povečati motivacijo odraslih za udeležbo v izobraževalnih programih, spodbujati socialno interakcijo, povečati...
-- OGLAŠEVANJE --