20 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. julija 2021
ZON.siAktualnoV ŽIVO: Včeraj 6745 testov, potrjenih 1656 novih okužb

V ŽIVO: Včeraj 6745 testov, potrjenih 1656 novih okužb

11:20 – Okužb manj kot prejšnji dan, a še vedno zelo veliko, je dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Število potrjenih primerov se povečuje v vseh evropskih državah.

Razmere se slabšajo tudi v Avstriji in na Hrvaškem.

Vlada bo na podlagi številk vsak dan sproti ocenjevala, ali so ukrepi učinkoviti, ali potrebujemo še kaj več.

Vlada poziva, da vsa nenujna potovanja v tujino državljani odložijo, enako velja tudi med regijami. Prehod meja je mogoč ali za 11 izjem, ki veljajo za prehajanje med regijami. Slovenija ni zaprla mej, spremljajte, če bodo meje zaprle druge države.

Virus se širi povsod, najbolj izstopajo določeni kraji – Domžale, Škofja Loka, Velenje, Gorenja vas, Poljane, tudi še Kranj, Jesenice, Novo mesto, Ptuj, Murska Sobota, Koper, tudi Šentjur.

Protiokoronski paket št. 5

V uradnem listu danes, v veljavi jutri.

11:35Janez Cigler Kralj: Razmere v domovih za starejše so resne, ampak pod nadzorom in niso kritične. Smo ves čas na terenu in se vključujemo v pomoč. Naraščanje števila obolelih zahteva okrepljeno medsebojno sodelovanje domov z lokalno skupnostjo. Ključno vodilo pa so navodila zdravstvene stroke.

Vsak dom mora imeti organizirane rdeče cone, za stanovalce, kjer je okužba potrjena, obvezna je tudi siva cona – kjer obstaja sum na okužbo.

Minister v skladu z novim PKP5 lahko izda odločbo in določi prostor/objekt za vzpostavitev rdeče cone. Pomembna je ustreznost prostora, kar določijo strokovni delavci.

Covid19 je kadrovsko podhranjenost in prostorske pomanjkljivosti razgalil do zadnjega, je dejal minister. Zagotovili dodatna sredstva za domove starejših.

Za trg dela in gospodarstvo so novi ukrepi – univerzalni temeljni dohodek, ki bo pokril tudi prispevke za samozaposlene. Podaljšujemo subvencioniranje za čakanje na delo doma. Za oboje je izkazan upad dohodkov 20% glede na 2019.

11:45 – Ukrep glede karanten bo veljal od 1. oktobra naprej, in celo od 1. septembra. Drugi poudarek pa je, v vsakem primeru vložite vlogo za nadomestilo v času karantene v 8ih dneh in kasneje priložite odločbo glede karantene.

Odlok, ki velja jutri:

11:55 – Zdravko Počivalšek: Ukrepe smo zaostrovali postopno, da bi čim manj utrpelo gospodarstvo. Poslabšanje razmer pa zahteva izredne ukrepe. Odlok, ki velja od jutri:

  • začasno prepovedana ponudba in prodaja blaga in storitev v nastanitvenih obratih, gostilnah, kinematografih, kulturnih ustanovah, fitnesih, frizerskih, kozmetičnih salonih, avtopralnicah in podobno
  • izjema: prodajalne pretežno prodajajo živila in kmetijskih pridelkov, lekarne in prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, drogerije, prodajalne s hrano za živali, drevesnice, vrtnarije, cvetličarne, bencinski servisi, servisne delavnice za avtomobile in kolesa, vulkanizerji, avtokleparji in za popravilo koles, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe trgovine z gradbenim materialom, trafike in kioski, ter druge nujne storitve za zagotavljanje varstva in zdravja
  • Dovoljen prevzem blaga na prevzemnih mestih med 6. in 21. uro
  • dovoljena prodaja na daljavo
  • nastanitve lahko koristijo le tuji državljani s poslovnim razlogom ali osebe, ki so s strani izvajalca zdravstvene dejavnosti napotene na zdravljenje ali da opravijo zdravstveno dejavnost, športniki, strokovni delavci v športu, ponujanje nastanitev je dovoljeno tudi za namen izvajanja ukrepov – v primeru osamitve, karantene in gostje, ki so že v obratu in lahko koristijo do poteka in podobno. Dovoljene tudi vse oblike ponudbe in ponujanja blaga, ki so navedene v drugih odlokih.
  • Strežba v organizacijah, ki izvajajo za svoje zaposlene ali varovance.

S sprejetjem tega odloka preneha veljati prejšnji odlok.

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...