today-is-a-good-day
5.1 C
Trbovlje
ponedeljek, 4. marca 2024
ZON.siAktualnoV Zasavju v pripravi projekt za dve enoti, ki bi proizvedli 250...

V Zasavju v pripravi projekt za dve enoti, ki bi proizvedli 250 ton zelenega vodika na leto

Regionalna razvojna agencija Zasavje s partnerji je bila uspešna na razpisu H2Regions.eu, ki dodeljuje pomoč evropskim regijam za razvoj čistih oziroma zelenih vodikovih tehnologij in Zasavje bo ena izmed 15 evropskih regij v omenjenem programu.  

Pod projektnim vodstvom zasavske razvojne agencije so v HSE, Steklarni Hrastnik, ELES-u, Plinovodih, Inštitutu Jožef Štefan in SRIP –  Krožno gospodarstvo razvili koncept projekta, s katerim bi v zasavski regiji vzpostavili dve večji enoti za proizvodnjo zelenega vodika in predlagali načine za lokalno uporabo proizvedenega plina.

Predlagan koncept predvideva proizvodnjo približno 250 ton zelenega vodika na leto. Proizveden je z elektrolizo (cepljenje vodne molekule), pri čemer mora biti proces napajan z električno energijo iz obnovljivih virov energije.

»Kot regija z bogato tradicijo v energetiki je smiselno, da to dejavnost ohranimo. Pri tem je pomembno, da preidemo na najsodobnejše in čiste tehnologije ter uporabimo ohranjeno energetsko infrastrukturo oziroma vodikove tehnologije integriramo v industrijsko dejavnost v regiji. Z zelenim vodikom lahko povečamo energetsko neodvisnost regije, razogljičimo industrijsko dejavnost, sprožimo razvoj novih poslovnih modelov in spodbudimo razvoj novih gospodarskih dejavnosti, ki uporabljajo vodik kot vstopni reagent (surovino),« je ob tem povedal koordinator priprave projektnega koncepta Kristijan Adamlje iz RRA Zasavje.

Razvoj zasavskega vodikovega projekta bo podprlo svetovalno podjetje Element Energy iz Velike Britanije. Zasavski regiji bodo v letu 2023 nudili 360 svetovalnih ur oziroma 45 dni za razvoj vodikovega projekta. Cilj svetovanja bo izdelati projektno dokumentacijo, ki bo temelj za vzpostavitev enot za proizvodnjo zelenega vodika.

Zeleni vodik je vsekakor perspektivna naložba in podprta z evropskim programskim dokumentom RepowerEU, ki spodbuja neodvisnost Evrope od nezanesljivih dobaviteljev fosilnih energentov. Za področje učinkovite rabe energije, proizvodnje čiste energije in diverzifikacijo energetskih virov v Evropi je v okviru različnih programov na voljo več sto milijard povratnih in nepovratnih sredstev,« je še pojasnil Adamlje.

V Zasavju ustanovljen nov Center

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...