-- OGLAŠEVANJE --

V Zasavju ustanovljen nov Center

-- OGLAŠEVANJE --

Regionalna razvojna agencija Zasavje je vzpostavila Center za pravični prehod Zasavja, ki bo deloval v obdobju izvajanja Mehanizma za pravični prehod do leta 2030. Zasavju pripadajo sredstva iz naslova nekdanje premogovne regije, dobrih 74 milijonov, še dodatna sredstva pa se pričakujejo še iz projektov novonastalega Centra. 

Martin Šikovc, RRa Zasavje

Vodja Centra na RRA Zasavje Martin Šikovc je ob tem povedal, da bo to glavna podporno-informacijska točka pravičnega prehoda: “Ekipa strokovnih sodelavcev na novoustanovljenem centru bo povezovala partnerje, zagotavljala podporo pri pripravi projektov, spremljala njihovo izvajanje in upravljanje ter opravljala študije in analize, ki bodo podpirale učinkovito in pravočasno izvajanje strategije pravičnega prehoda.”

Evropska unija si je zadala cilj, da bo v skladu s Pariškim podnebnim sporazumom vzpostavila klimatsko nevtralno gospodarstvo, ki med drugim zajema tudi postopno opustitev uporabe premoga za pridobivanje energije. S tem namenom je unija ustanovila Mehanizem za pravični prehod, katerega namen je ublažiti socialne in gospodarske posledice prehoda premogovnih regij na podnebno nevtralno gospodarstvo.

Del mehanizma za pravični prehod je Sklad za pravični prehod, v okviru katerega bodo tudi zasavski regiji na voljo sredstva sofinanciranje projektov za uresničevanje ciljev pravičnega prehoda. Upravičenci do sredstev Sklada za pravični prehod bodo tako osebe javnega prava (javni zavodi, javne agencije, občine), kot tudi osebe zasebnega prava (MSP, velika podjetja, nevladne organizacije).

Vse zainteresirane vabijo, da se povežejo s Centrom za pravični prehod in svoje projektne ideje predstavijo sodelavcem Centra.  Kot še pove Šikovc: “Potencialnim investitorjem bomo nudili podporo pri oblikovanju projektnih idej in pripravi vlog ter investicijske dokumentacije za predvidene razpise.

Center za pravični prehod se bo v celoti financiral iz naslova tehnične pomoči Sklada za pravični prehod (SPP). “To pomeni, da je Regionalni razvojni agenciji Zasavje – poleg 74,5 milijonov evrov predvidenih sredstev iz Sklada za pravični prehod – v Zasavje uspelo pripeljati še dodatna evropska sredstva za tehnično podporo SPP,” je povedal direktor RRA Jani Medvešek in dodal, da je celoten proces, ki je pripeljal do vzpostavitve mehanizmov upravljanja, trajal več kot dve leti.

Zasavska razvojna agencija: S povezovanjem do preboja naše regije

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --