13.3 C
Trbovlje
ponedeljek, 20. marca 2023
ZON.siAktualnoV Zasavju 68 krat na dan zazvoni na 112

V Zasavju 68 krat na dan zazvoni na 112

Lani je v Regijskem centru za obveščanje Trbovlje bilo 17.856 dohodnih in 6.660 odhodnih klicev. Dnevno v povprečju prejmejo 68 klicev občanov. Največ se nanašajo na izkazano potrebo za pomoč reševalcev nujne medicinske pomoči in intervencijo gasilcev. Največ dohodnih in odhodnih klicev v nizu pa služba prejme ob naravnih nesrečah, kot so recimo poplave, ki so zadnje čase bolj pogoste v Zagorju.

Gasilci so bili v preteklem letu na območju Trbovelj aktivirani 319 krat, v občini Hrastnik 81 krat in v občini Zagorje ob Savi 412 krat.

Sile za zaščito, reševanje in pomoč so lani posredovale tudi v dogodkih večjega obsega: poplave, neurja, močni vetrovi, požari v naravi julija in avgusta … Po številu izrednih dogodkov na območju Zasavja izstopajo: tehnično reševanje, nesreče v cestnem prometu (kjer je tudi največ poškodb), požari na objektih in požari v naravi.

Lani februarja je Trbovlje zajel močan veter. Razkril je streho srednje šole in streho na zasebni hiši. Bilo je tudi več podrtih dreves. Operaterji so poklicali gasilce, ki so odstranili podrta drevesa, odstranili nevarne kose strešne kritine ter zasilno prekrili streho. Na srečo poškodovanih ni bilo.

Večja in zahtevna akcija lani v Šklendrovcu

Večja intervencija, ki smo jo v Zasavju pozorno spremljali, je bila spomladi. To je bilo gašenje požara v naravi v Šklendrovcu, ki se je zaradi močnega vetra in suhega terena s travnika razširil v neprehodno območje gozda težko dostopnem terenu.  S požarom se je spopadlo večje število gasilcev PGD Zagorje mesto, Podkum, Padež, Loke, območje pa je preletaval tudi dron.  Na kraju dogodka je do jutra ostala gasilska straža PGD Podkum, ki je kontrolirala razvoj požara na zelo neprehodnem in nedostopnem terenu.

Več o intervenciji smo poročali TUKAJ!

Gašenju se je drugega dne pridružil helikopter Slovenske vojske, ki je opravil kar 56 odmetov vode v skupni količini nekaj več kot 80 kubičnih metrov. Intervencijo so zaključili še istega dne, torej v nedeljo, malce pred 19. uro, ko so požar na okoli 17 hektarjih pogasili in omejili. V soboto je v intervenciji sodelovalo 64 gasilcev iz 5 prostovoljnih gasilskih društev, v nedeljo pa poleg helikopterja slovenske vojske še 39 gasilcev iz treh prostovoljnih gasilskih društev. Za požar sta kriva sušna zima in ljudski faktor.

Aprila je gorelo je tudi na objektu v bližini trboveljske stare toplarne. V novembru pa v Trbovljah v bližini vrtca Ciciban. To je bil požar na objektu, kjer je bila nujna hitra intervencija, saj se objekta držijo delavnice in skladišča.

V primeru nesreč večjega obsega služba 112 večkrat vzpostavlja kontakt s sodelujočimi na terenu, da bi po potrebi zagotovili dodatno pomoč.

Niso problem le poplave. Tudi suša ne prinese nič dobrega. Povzroča požare in pomanjkanje pitne vode. Tako so gasilci tudi lani razvažali pitno vodo in poskrbeli za ogrožena naselja.

Seveda so poleg gasilcev angažirane tudi zdravstvene službe in vsi, ki lahko v določenem trenutku pomagajo. Za njihovo pravočasno obveščanje vestno skrbijo operaterji službe 112.

Pred dnevi so dobili klic od sprehajalca, ki je opazil, da se iz lesene barake kadi. Dim je uhajal skozi vse reže in pod vrati. Operater je takoj aktiviral dežurno gasilsko ekipo, ki je na terenu ugotovila, da požara ni. In kaj je bilo? Nekdo je v baraki sušil meso!

 

Regijski center za obveščanje Trbovlje pokriva območje treh zasavskih občin: Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Številko 112 lahko pokličete, če potrebujete nujno medicinsko pomoč, pomoč gasilcev, nujno veterinarsko pomoč, pomoč gorskih, jamarskih reševalcev, drugih reševalnih enot ali policije.

Prav tako jih pokličite v primeru, da opazite, da nekje gori, izteka nevarna snov, da je onesnažena pitna voda, potok, reka, morje, da grozi zemeljski, ali snežni plaz, da opazite pretrgane električne ali telefonske žice ali pojave, ki predstavljajo nevarnost za življenje ali zdravje ljudi in živali ali pa za varnost premoženja, kulturne dediščine in okolja.

Če zaradi nesreče ali povečane nevarnosti naravne ali druge nesreče potrebujete informacije o motnjah pri oskrbi s pitno vodo, električno energijo in plinom o motnjah v telefonskem omrežju ter o stanju snežne odeje v visokogorju, prav tako pokličite 112.

Kdo se oglasi, ko v Zasavju pokličeš 112?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Zasavski plavalci v ljubljanskem Tivoliju

V Ljubljani je minuli vikend potekal tradicionalni že 35. Pokal Ježek, ki je v Tivoli privabil kar 380 plavalcev iz 23 klubov Slovenije in...
X