15.1 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.si1+1=2V Trbovljah in Zagorju okoli 30 otrok dnevno v vrtcu, v Hrastnik...

V Trbovljah in Zagorju okoli 30 otrok dnevno v vrtcu, v Hrastnik le 2 ali 3

Staršem, ki imajo otroke v vrtcih in šolah trenutna situacija seveda ni preprosta, še posebno, ker najmlajših ne morejo kar pustiti doma brez nadzora. Zato so se tudi v zasavskih vrtcih organizirali za malčke staršev, ki nimajo drugih možnosti za varstvo, služba pa jim ne dopušča, da ostanejo doma.

Poklicali smo ravnateljice zasavskih vrtcev, da vidimo, kako glede na ukrepe poteka delo z najmlajšim in predvsem koliko jih je.

V hrastniškem vrtcu imajo trenutno najmanj otrok, 2-3 na dan, smo izvedeli. V Trbovljah in Zagorju pa je situacija precej drugačna. V Zagorju je bilo v ponedeljek 34 otrok, v torek 31, v preostalih dnevih pa pričakujejo približno število kot v prvih dveh dneh. Vsi so v enoti Smrkci, vendar so, v odvisnosti iz katere enote prihajajo, ločeni po skupinah. V Trbovljah bo vrtec v tem tednu obiskovalo do 35 otrok, odvisno od dneva: ponedeljek 29, torek 32, sreda 35… V Vrtcu Trbovlje so tako oblikovali pet skupin v centralni enoti Pikapolonica, odprt je tudi razvojni oddelek.

Ministrstvo za izobraževanje je na podlagi sprejetega odloka, ki odreja zaprtje vrtcev v tem tednu, ravnateljicam in ravnateljem vrtcev posredovalo osnovne usmeritve za odločanje o zagotavljanju nujnega varstva otrok. Vrtci naj bi bili odprti le za otroke staršev, ki opravljajo za delovanje družbe in države pomembna dela.

Ravnateljica Vrtca Trbovlje, Daša Bokal

Ravnateljica Vrtca Trbovlje Daša Bokal nam je zaupala kako so organizirali delo vzgojiteljic: “Na delovnih mestih so zdrave strokovne delavke, ki nimajo nikakršnih omejitev. Glede na počitnice in število otrok, ki jih je običajno v tem času manj, smo že v preteklem tednu vedeli, katere strokovne delavke želijo delati. Zdaj je prijavljenih otrok še manj, tako da s kadrom res nimamo težav. V bistvu so se za delo javile same, če pa bo zaprtje trajalo dlje časa, bomo strokovni kader tudi malce zamenjali.”

Otroci, ki so v tem tednu vključeni v vrtec, se obnašajo normalno, ne kažejo nobene stiske. Res je, da so v okolju, ki ga ne poznajo (druga enota), so pa med svojimi vrstniki, nekateri tudi s svojimi bratci ali sestricami in zanje skrbijo strokovne delavke, ki jih poznajo. Skupine so oblikovane tako, da so otroci, ki obiskujejo posamezno enoto, v isti skupini. Tako so iz enote Barbara oblikovali eno skupino, enako iz enote Pikapolonica iz enote Ciciban pa tri skupine. V skupino iz Barbare so vključeni tudi otroci iz razvojnega oddelka in zanje skrbi njihova strokovna delavka. Skupine niso številčne, od 5 do 8 otrok, tako da se strokovne delavke brez težav lahko posvetijo vsakemu posamezniku.

Zanimalo nas je tudi ali razmišljajo o tem kaj bo po počitnicah: “Glede na to, kakšno je stanje z okužbami po Sloveniji, predvidevam, da nam še ne kaže dobro.” zaskrbljujoče odgovori Bokalova. “Bomo videli in držali pesti, da se nam vsem skupaj posreči čim hitreje vrniti nazaj v vrtec, s čim več otroki in čim manj obolelih.” V vsakem primeru bodo v Trbovljah poskrbeli za nujno varstvo, obljubijo.

Glede na številne klice staršev prihodnji teden v Trbovljah pričakujejo večje število otrok, ki bodo potrebovali varstvo. Starše ob klicu potolažijo in povedo, da so, če nimajo drugega varstva, otroci v vrtcu dobrodošli.

Tudi v bolnišničnem oddelku ta teden delo poteka normalno, saj je zaradi hospitaliziranih otrok prisotnost vzgojiteljice tam potrebna.

Kako bo organizirano varstvo v Zasavju?

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...