17.9 C
Trbovlje
petek, 6. avgusta 2021
ZON.siAktualnoV trboveljskem mestnem parku čisto poseben hotel

V trboveljskem mestnem parku čisto poseben hotel

Trboveljski mestni park je obogatil hotel za žuželke. V njem bodo svoj dom našle različne koristne žuželke (opraševalci), kot so čebele samotarke, pikapolonice, metulji, strigalice, tenčičarice, čmrlji in druge. Hotel za žuželke je v celoti nastal s prizadevanji sodelavk in sodelavcev Komunale Trbovlje, ki so za njegovo izdelavo uporabili reciklirane in naravne materiale iz našega okolja. 

V mestnem parku v Trbovljah so te dni postavili hotel za žuželke, ki je namenjen koristnim žuželkam iz okolja in jim nudi varno zavetje. Te žuželke s svojim obiskovanjem rastlin skrbijo za opraševanje ter posledično za biotsko raznolikost in rodnost. V urbanih območjih se pojavlja vse manj primernih mest za gnezdenje opraševalcev, s čimer se število koristnih žuželk zmanjšuje. “S postavitvijo hotela za žuželke zato želimo spodbujati ugodne bivanjske razmere za koristne žuželke ter hkrati ozaveščati vse generacije o pomenu opraševalcev,” pravijo na komunali.

Hotel za žuželke stoji v mestnem parku, na eni od trboveljskih medovitih trat. Zaradi zaščite pred drugimi žuželkami je po priporočilih postavljen nekoliko višje nad tlemi, za zaščito pred pticami pa je sprednja stran zaščitena še s kovinsko mrežo. Za njegovo izdelavo so uporabili različne materiale, od slame, vejic in debelejših drevesnih vej, do storžev, odpadne keramike in drugih recikliranih materialov, ki jih najdemo v svojem vsakdanjem okolju.

Kot pojasnijo na Komunali Trbovlje, naj bi s postavitvijo hotela za žuželke še nadgradili projekt vzpostavitve trboveljskih medovitih trat, s katerim se pridružujejo prizadevanjem za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev ter opozarjajo na njihov pomen za biotsko raznovrstnost.

SORODNI ČLANKI:

Plačevanje parkirnine v Trbovljah kar s telefonom

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Na hrastniški policiji iščejo administratorja – rok za prijavo 3 dni, pot do objave pa …

Ministrstvo za notranje zadeve, natančneje Policija išče administratorja s srednješolsko izobrazbo za delo na Policijski postaji Hrastnik. So pa postavili neverjetno kratek rok za...