17.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualnoV strojni tovarni pozabljena umetnina sedaj našla nov dom

V strojni tovarni pozabljena umetnina sedaj našla nov dom

Danes trgovski center Pilon, pred tremi leti pa še propadajoča strojna tovarna. Ob rušitvi bi skoraj za vedno izgubili tudi pomembno umetniško delo, ki je bilo del stene ene od pisarn v nekoč mogočni strojni tovarni. Na sgraffito Maksa Kavčiča, štajerskega umetnika in pedagoga, je opozoril trboveljski občinski svetnik Aleš Gulič, na našem portalu pa smo se odpravili v delno porušeno stavbo in le to tudi ovekovečili.

Za ohranitev dela Maksa Kavčiča, enega izmed najpomembnejših mariborskih umetnikov 20. stoletja, je Občina Trbovlje prispevalo 45.000 evrov, 20.000 evrov pa Ministrstvo za kulturo.

“Pri odstranitvi s prvotne lokacije je bilo umetniško delo ohranjeno skoraj v celoti. Spodnji del je bil razrezan na 6 manjših delov za lažji tranzit, ker bi bilo v večjih kosih to nemogoče. Zgornji del smo z namenom naredili v drugi tehniki – v secco tehniki oziroma poslikavi, da se vidno loči od originala,” je o poteku obnove povedala Martina Lesar Kikelj, vodja Restavratorskega centra Zavoda za kulturno dediščino Slovenije

Sgraffito je bil v letu 2022  konserviran v prostorih Restavratorskega centra ZVKDS, po nekaj več kot treh letih pa je znova na ogled v Trbovljah. Od prejšnjega tedna dalje si ga lahko ogledate v v zgornji avli Delavskega doma Trbovlje, kjer naj bi tudi ostal.

Nekdanji ponos Trbovelj v sebi skriva dragocenosti

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik na neregistriranem mopedu, za povrh pa še napihal

Minuli teden so policisti na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V ponedeljek ob 13. uri v Trbovljah prometno nesrečo z materialno škodo,...