-0.5 C
Trbovlje
petek, 8. decembra 2023
ZON.siAktualnoV regiji take točke še ni bilo - pa so jo ustanovili!

V regiji take točke še ni bilo – pa so jo ustanovili!

Ker zaradi odsotnosti sistematično podanih in verodostojnih tem s področja delovanja Evropske unije, ljudje le-te ne poznajo (dovolj dobro), prav tako ne možnosti, ki jih ponuja, je bila ustanovljena Europe Direct Zasavje. Ta je z začetkom oktobra postala ena izmed sedmih točk v Sloveniji in 425 v Evropski uniji, na kateri bo občanom omogočen boljši vpogled v delovanje institucij ter politik  EU, dotikala pa se bo tudi tem, ki so pomembne za ohranjanje strpnosti in raznolikosti.

V šole in na prireditve z dragocenimi informacijami

Namen Europe Direct točke v regiji je, da se Zasavcem in Zasavkam približajo politike in vrednote EU, da se ljudi seznani z aktualnim dogajanjem, pa tudi kako se lahko izkoristijo spodbude okrevanja s svežnjem NextGenerationEU. Letošnji prednostni nalogi, ki jih bodo še posebej poudarjali sta zelena in digitalni preobrazba evropske družbe in gospodarstva. Kar je ključno, je, da bo točka z informacijami pomagala posameznikom, podjetjem in organizacijam, tudi tako, da se bodo povezovale z ostalimi mrežami EU, ki delujejo v Sloveniji, v duhu spodbujanja vključevanja pa bodo šli tudi med učence in na različne lokalne dogodke.

Še ne veste, kako deluje EU, katere odločitve se sprejemajo, kakšen je glas EU državljanov, katere so pravice EU državljanov, kako delujejo Evropska komisija, Evropski svet, Evropski parlament, Varuh človekovih pravic ter ostale institucije, ki so posredno ali neposredno povezane z državljani EU?

Že kmalu bo na voljo osnovno izobraževanje z odgovori prav na ta vprašanja!

 

Do evropskih sredstev in do soudeležbe pri razpisih

Jasmina Janjić

Osebje točke Europe Direct Zasavje bo občanom predstavljalo možnosti financiranja, lokalno skupnost pa seznanilo z najnovejšimi novicami iz Evropske unije ter spodbujali lokalne deležnike k prijavi na evropske projekte. “Organizirali bomo delavnice na temo prijavljanja EU projektov in na informativnih dnevih, dnevih odprtih vrat in dogodkih, ki jih bomo vpeli tudi v redna dogajanja v lokalnem okolju, promovirali EU ter njene vrednote,” nadaljuje Jasmina Janjić, vodja točke, ki s sodelavci ugotavlja, da se organizacije, z izjemo šol, mladinskih organizacij in Regionalne Razvojne Agencije Zasavje, redko vključujejo in prijavljajo na razpise, ki zahtevajo tuje partnerstvo in s tem omogočajo prenos dobrih evropskih praks ter spoznavanje državljanov EU.

Kje in kdaj do odgovorov na vprašanja

Europe Direct Zasavje je na voljo vsak delovni dan med 8. in 16. uro v Mladinskem centru Hrastnik. Če vam je ljubša telefonska komunikacija, so dosegljivi na telefonski številki 01 320 60 85, tistim, ki raje uprabljate e-pošto pa bodo odgovorili z naslova europedirect@krc-hrastnik.si.

Ker točka pokriva celotno Zasavje, so v prihodnjih mesecih in letih planirane uradne ure tudi v preostalih zasavskih občinah.

SORODNI ČLANKI:

EU PROJEKT, MOJ PROJEKT – dnevi odprtih vrat lokalnih projektov, ki so svoje investicije izvedli s pomočjo evropskih sredstev

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Pismo ravnateljice in profesorice: 120 so jih našteli na Okrogarjevi šoli

Začetki Osnovne šole Toneta Okrogarja segajo v leto 1903. Iz zapisov 120-letnega delovanje šole je moč razbrati, da se v teh starih prostorih srečujejo...