today-is-a-good-day
8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoV Radečah ga po 12 letih znova dobijo

V Radečah ga po 12 letih znova dobijo

Začetek maja se je iztekel rok za oddajo pobud znotraj Javnega razpisa za zbiranje predlogov za podelitev priznanj Občine Radeče za leto 2022, Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pa je na junijski seji občinskega sveta Občine Radeče razkrila, da je po 12 letih, ko predloga za častnega občana ni bilo, letos bil le-ta predlagan s treh strani. Naziv bo šel v Geislingen, Martinu Kranizu, sicer Vrhovčanu po rodu, ki se domačega kraja spominja in ga (finančno) podpira iz tujine.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, kateri predseduje podžupan Občine Radeče Janez Prešiček, je odprla devet prejetih kuvert s predlogi in občinskemu svetu Občine Radeče podala predlog, ki so ga tudi potrdili: Ob občinskem prazniku septembra 2022 bosta podeljena dva zlatnika, en srebrnik in en naziv častni občan.

Planincem in dobrih dvakrat starejšim gasilcem Zlatnik, NOB-entuziastu Srebrnik

Z Zlatnikom nagrajeno je PGD Radeče, ki bo v soboto uradno izvedlo prevzem lani nabavljenega in nadgrajenega vozila

Dan in potrjen je bil predlog Gasilske zveze Radeče, Gledališkega društva Radeče in Osnovne šole Marjana Nemca Radeče, da se v letu 2022, ko tako visok jubilej (150 let delovanja) praznuje le pet gasilskih društev v Sloveniji, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Radeče podeli Zlatnik Občine Radeče za njihovo dolgoletno neprekinjeno delo v luči pomoči občanom v stiski ob najrazličnejših primerih, ko je ogroženo bodisi življenje bodisi imovina človeka. PGD Radeče, ki bo častitljiv jubilej praznovalo to soboto, 25. junija, v sklopu Splavarjenja 2022, organizacijsko vodi predsednik Luka Suzić, operativnim gasilcem pa poveljuje poveljnik Janez Sonc ml.

Z Zasavsko kočo na Prehodavcih upravlja Planinsko društvo Radeče, foto: Damjan Vodenik

Približno za polovico mlajše je društvo, ki bo tudi prejelo Zlatnik Občine Radeče, in sicer Planinsko društvo Radeče – to obeležuje letos svojo 70-letnico delovanja. V obrazložitvi predloga je bilo izpostavljeno tudi nenehno prizadevanje radeških planincev (te vodi predsednik Jože Šušteršič), da se Zasavska koča na Prehodavcih iz leta v leto razvija, pridobiva tehnološke izboljšave in ponaša dobro ime Radečanov, ki upravljajo s kočo, visoko v Julijcih (2.071 m.n.v.). K temu velja dodati še, da je v začetku devetdesetih postala prva koča v Julijskih Alpah s sončnimi celicami za pridobivanje električne energije in prototipom suhega stranišča in da je bila izbrana za najboljšo visokogorsko planinsko postojanko v letu 2019.

Blaž Kravogel na proslavi na Brunku julija 2017

Srebrnik Občine Radeče bo letošnjo jesen prejel Blaž Kravogel, predsednik KO Združenja borcev za vrednote NOB, ki svoje prostovoljno delo na omenjenem področju opravlja z neumornim entuziazmom; skrbi tudi za bogat lokalen popis udeleženih v različnih preteklih bojih tekom vojnega časa, ki naj bi v bližnji prihodnosti ugledal luč sveta kot zbornik o dogodkih pred, med in po vojni, kar bo pomembno domoznansko gradivo.

Izseljen v Nemčijo, a redno podpira vrhovške projekte – postal bo častni občan

Martin Kraniz, stanujoč na naslovu Eschbenweg 43, v mestu Geislingen, ki se nahaja v okrožju Göppingen v Baden-Württembergu na jugu Nemčije, je prvo javno priznanje s strani radeške občine prejel že pred štirimi leti – leta 2018 mu je bilo namreč podeljeno Županovo priznanje, in sicer za prispevke ter pristne in iskrene vezi s PGD Vrhovo in krajem, iz katerega je bil iz domačih Goreljc (KS Vrhovo) leta 1941 izgnan v Geislingen, kjer živi še danes, a je vseskozi ostal povezan z domovino, s svojim domačim krajem. Martin Kraniz je za namen nakupa in ureditve lastnih prostorov za PGD Vrhovo skupaj s svojo soprogo prispeval 30 tisoč evrov in veljata za dolgoletna “botra”, ki finančno znatno podpirata gasilsko dejavnost.

Naziv “častni občan Občine Radeče” je bil od leta 2002 doslej podeljen le petim osebam (Stanetu Koselju – 2002, Janezu Zahrastniku – 2003, Janku Lazniku – 2004, Karlu Kržanu – 2005 in dr. Emilu Rojcu – 2010), se pa to priznanje vse od leta 2010 ni podelilo, ker ni bilo predlogov.

SORODNI ČLANKI:

Pridobitev gasilcev: kupili lasten dom, tudi s pomočjo darežljivega 98-letnika

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...