17.3 C
Trbovlje
sreda, 5. oktobra 2022
ZON.siAktualnoPridobitev gasilcev: kupili lasten dom, tudi s pomočjo darežljivega 98-letnika

Pridobitev gasilcev: kupili lasten dom, tudi s pomočjo darežljivega 98-letnika

Drugo najstarejše društvo v radeški občini, Prostovoljno gasilsko društvo Vrhovo, je že več let ugotavljalo, kako njihovi prostori v Prosvetnem domu Vrhovo, kjer imajo shranjeno opremo in vozila, postajajo vse bolj majhni za sodobne potrebe. Ob letošnji 110-letnici se že veselijo novih, lastnih prostorov.

Dom prosvete in dom gasilcev Vrhovo

Februarja 2019 so namreč skupaj sprejeli odločitev o nakupu nepremičnine, že istega leta decembra pa je investicijsko potezo okronal podpis pogodbe o nakupu in z letošnjim letom tudi vpis v zemljiško knjigo. Tako njihovi prostori v prihodnosti ne bodo več v Domu prosvete Vrhovo, ampak bodo vrhovški gasilci na svojem.

Za namen nakupa stavbe je moralo PGD Vrhovo seči 180 tisoč evrov globoko. Od tega je 30 tisočakov prispevalo gasilsko društvo, te so gasilci prejeli s strani nkedanjega Radečana Martina Kraniza iz Nemčije, 24 tisoč evrov je prispevala Krajevna skupnost Vrhovo (iz naslova rente, ki jo prejema od Savskih elektrarn za obdobje 2019-2022), za odplačilo preostalih 126 tisočakov pa se je obvezala Občina Radeče.

Darežljivi podpornik: iz Nemčije pomaga v Vrhovo

Pogled na objekt vrhovških gasilcev s spodnje strani

Naselje Vrhovo je izrazito medsebojno povezano, saj je, podobno kot v Prosvetno društvo Vrhovo, tudi v Prostovoljno gasilsko društvo Vrhovo včlanjenih vsaj okrog polovica vseh krajanov. Pri razvoju samega kraja je med Vrhovčani visoko cenjen njihov sokrajan iz Goreljc, Martin Kraniz, ki šteje le dve leti manj od okroglih sto, in radodarno priskoči na pomoč, kadar le more. V izselitvenem valu je bil leta 1941 izseljen v Nemčijo in se tam tudi po vojni ustalil, a na domač kraj ni pozabil, kar radodarno in srčno potrjuje z donacijami, ki pripomorejo, da se območje njegove domače krajevne skupnosti lažje razvija. Tako je že večkrat finančno podprl gasilce in tudi v primeru nakupa stavbe mu vrhovško prebivalstvo hvaležno kima.

Tu naj bi kmalu znova zaživela pekarna

V stavbi, ki je v 100% lasti PGD Vrhovo življenja in poslovanja ne manjka: tu domuje bar Branka, med najemniki je že bila (in naj bi bila tudi v prihodnosti) tudi pekarna, svoj prostor (pisarno) ima Krajevna skupnost Vrhovo, pa še Telekomova telefonska centrala je med najemniki. V zgornjem delu sta dve stanovanji, ki sta v uporabi.

Korak za korakom …

Roman Remih

Nova pridobitev vrhovških gasilcev zajema 110 m² skladiščnih prostorov, 200 m² gostinskih-živilskih prostorov (pekarna in bar) ter 1300 m² zemljišča. Gasilci so se lotili dela predvsem z vidika osnovnega čiščenja, urejanja okolice, pa tudi že dolgo pozabljeno in zaprašeno kramo so odstranili iz spodnjih skladiščnih prostorov, za nadaljnje delo v smislu opremljanja stavbe z gasilsko opremo pa bo po besedah predsednika PGD Vrhovo Romana Remiha potrebno počakati, saj je kljub številnim prostovoljnim uram, ki jih gasilci namenijo urejanju njihovih po novem lastnih prostorov, še vedno potrebno imeti zajeten kup denarja za materialne in storitvene stroške.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Popolna zapora ceste nad Abecedo

Občina Hrastnik obvešča, da bo popolna zapora lokalne ceste LC 122020 HRASTNIK–PRAPRETNO–HRASTNIK na odsek ABCDE–Prapretno–odcep Retje. Zaradi gradnje kanalizacije bo popolna zapora lokalne ceste od...
X