-- OGLAŠEVANJE --

V Litiji že povečujejo sredstva za pokrivanje stroškov v šolah

-- OGLAŠEVANJE --

Litijski občinski svetniki so na včerajšnji izredni seji sprejeli drugi rebalans proračuna, tokrat predvsem na račun podražitev cen programov v litijskem vrtcu, in povišanju stroškov zaradi splošnih podražitev, ki jih že občutijo v šolah. Precej več bodo namenili tudi za lokalne ceste in javne poti, prejeli pa so tudi 230.000 evrov za sanacijo plazu v Jevnici. Z rebalansom bo imela Občina 25 milijonov evrov oziroma za dober milijon evrov več odhodkov, kot je bilo planirano s prvim rebalansom proračuna. Prihodkovna stran proračuna po rebalansu znaša 19,7 milijonov evrov, primanjkljaj pa 3,9 milijona evrov. 

Za vzdrževanje lokalnih cest bodo bodo z rebalansom namenili 150.000 evrov več, skupaj 650.000 evrov. Z dodatnimi sredstvi bodo odpravili največje poškodbe na lokalnih cestah ali javnih poteh, katerih vrstni red bo določen po opravljenem popisu poškodovanosti in frekventnosti uporabe, pojasnjujejo na občini. Pri tem bodo 25.000 evrov, skupaj 305.000 evrov, namenili tudi za nujno ureditev javnih poti, ki so jih prizadela zadnja neurja. 

Občutno več denarja za lokalne ceste in javne poti

Zaradi poplavljanja ob močnejših neurjih bodo uredili tudi odvodni kanal, s katerim bo povezan sistem meteorne kanalizacije na lokalni cesti Jeze – Zagorica – Breg z reko Reko. Z dodatnimi 37.000 evri bodo tako odpravili poplavljanje kmetijskega zemljišča in industrijske cone ob močnejših neurjih. Skupaj bo ta projekt vreden 50.000 evrov.

Okroglih 100.000 evrov več so z rebalansom proračuna zagotovili tudi za modernizacijo makadamskih cest v KS Gabrovka, pri čemer bodo uredili tudi meteorno kanalizacijo in asfaltirali odsek lokalne ceste v Gabrovki od križišča dalje v dolžini 425 metrov. Ta projekt bo Občino stal 184.000 evrov. Dobrih 40.000 evrov več je namenjeno tudi pričetku modernizacije odseka makadamske ceste Mamolj – Velika Preska in javne poti v Prelesju, v skupni dolžini 1500 metrov, za 13.000 evrov na 133.000 evrov so povečali tudi sredstva za prenovo ceste Klanec – Sp. Slivna – Geoss – Mala Sela – Zapodje na odseku do križišča za zaselek Vrtače. 

Čutijo se že posledice podražitve energentov

Oš Gradec

Z rebalansom proračuna so povečali tudi sredstva za sanacijo plazu na lokalni cesti v Jevnici. Za to je občina od okoljskega ministrstva prejela 230.000 evrov, skupaj pa bo investicija stala 0,5 milijona evrov. Hkrati s tem bodo pričeli tudi s prenovo javne poti v Kresniških Poljanah. Prenova čaka tudi krajvno središče na Dolah, za kar bo občina namenila 67.000 evrov, z rebalansom so postavko povečali za 30.000 evrov. 

Zaradi podražitev cen programov v Vrtcu Litija bo občina samo od septembra do konca leta morala dodatno staršem subvencionirati 87.000 evrov, povečujejo pa se tudi sredstva za uporabo v osnovnih šolah, kjer prav tako že čutijo vsesplošne podražitve ogrevanja, pogonskih goriv in elektrike. Za OŠ Litija bodo tako morali za pokrivanje obratovalnih stroškov v letošnjem letu dodati še 48.000 evrov, za OŠ Gradec 44.000 evrov in za OŠ Gabrovka 21.000 evrov. Dodatnih 7000 evrov bo prejela tudi Glasbena šola Litija-Šmartno, in sicer deloma za višje stroške obratovanja, deloma za kritje odvetniških stroškov, ki so nastali zaradi tožbe bivše zaposlene, ki je dobila odpoved pogodbe zaradi neupoštevanja protikoronskih ukrepov, del pa za izvedbo nadstandardnega pouka kitare. 

SORODNI ČLANKI:

Litija se bo zadolžila – in to še za 1,7 milijonov evrov

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --