17.3 C
Trbovlje
sreda, 5. oktobra 2022
ZON.siAktualnoLitijski proračun višji za 2,6 milijona evrov; kaj se bo delalo?

Litijski proračun višji za 2,6 milijona evrov; kaj se bo delalo?

Občina Litija je na račun višje povprečnine, prodaje osnovnih sredstev v Šmelcu, povečanih državnih investicijskih transferjev in predvidene cenejše izgradnje novega vrtca Najdihojca pripravila prvi rebalans letošnjega proračuna. Prihodkovno stran so povečali za 2,6 milijona evrov na 18,5 milijona evrov, odhodkovna stran pa bo težja za 4,6 milijona evrov in bo skupaj znašala 21,3 milijona evrov. Ob tem občina načrtuje tudi novo zadolževanje v višini 980.000 evrov. Občinski svetniki so prvo branje rebalansa potrdili, čeprav so na seji, ki jo je ob odsotnosti župana Francija Rokavca vodila podžupanja Lijana Lovše, dobri dve uri razpravljali o uravnoteženosti vlaganj v različne krajevne skupnosti.

Direktor občinske uprave Ivan Matijević je uvodoma pojasnil, da bodo na račun dodatno pridobljenega denarja lažje uresničevali za letos zastavljene cilje, med katerimi je zagotovo eden večjih naložba v vrtec Najdihojca. Glede na potek del in ponudbe, ki jih imajo na mizi, pa bo investicija cenejša, kot so predvidevali, je pojasnil Matijević. Celotna investicija bo tako namesto 4,7 milijona evrov stala največ 4,4 milijona evrov, je dodal.

Več za gradbene projekte in tudi za zapuščene živali

Z višjo povprečnino in državnimi investicijskimi sredstvi oziroma možnostmi za njihovo pridobivanje pa so lahko sprostili nekatere proračunske postavke, predvsem s socialnovarstvenega področja. Zato bodo več denarja namenili urejanju cest in prometne infrastrukture v samem središču mesta, ureditvi kolesarske povezave Litija – Kresnice, podaljšali sanacijo občinske ceste Sava – Ponoviče od naselja Smrekarica do železniškega prehoda, (do)gradili kanalizacijsko omrežje v Litiji, Kresnicah in Kresniških Poljanah ter Jevnici, razširili vodovod Litija – Šmartno ter se vendarle lotili tudi izgradnje Izobraževalnega centra v Hotiču.

Med drugim bodo na račun višjih prihodkov lahko povečali tudi število občinskih redarjev, pomagali litijskim gasilcem pri vzdrževanju vozila multistar, uredili krajevno središče na Dolah pri Litiji, namenili več za pospeševanje trajnostnega turizma v občini, skrbi za zapuščene živali in še nekaj podobnih manjših povečanj proračunskih postavk.

O projektih ni dvoma, kaj pa sorazmerno vlaganje v krajevne skupnosti?

Vse te spremembe v proračunu so občinski svetniki sprejeli brez pripomb, saj bodo vsi projekti po njihovem mnenju prispevali k boljši kakovosti življenja v mestu in okoliških krajih. So pa predstavniki različnih krajevnih skupnosti vseeno opozorili na nesorazmerno vlaganje v posamezne konce občine. V Hotiču denimo na novo šolo čakajo že vrsto let, pa se je občina prej lotila izgradnje vrtca Najdihojca, je opozorila svetnica Marija Osolnik Bajde, čeprav je vse (napovedane) naložbe v proračunu pozdravila.

Podobno so na zapostavljenost opozorili še na Zgornjem Logu, Vačah in nekaterih drugih vaških zaselkih, medtem ko je Miha Jančar izpostavil, da na primer iz krajevne skupnosti Gabrovka vedno znova pošiljajo sezname želja po ureditvi tega in onega, v Kresnicah pa podobno kot v Hotiču na šolo pričetek celostne infrastrukturne ureditve naselja čakajo že nekaj let.

Obetajo si več sredstev za tranzicijo premogovnih regij

V dolgo svetniško razpravo se je pri koncu vključil tudi Bojan Železnik, sicer direktor podjetja KGL, ki je opozoril, da bi bilo investiranje v različne krajevne skupnosti lažje, če bi občina hkrati spodbujala tudi gospodarstvo, predvsem mlade podjetnike. Tako bi se po njegovem rojevalo več podjetij, ki prav tako polnijo občinski proračun, Kaja Mlakar Agrež pa je vztrajala, da bi občina lahko prejela več evropskih sredstev.

Matijević se je strinjal, da je sredstev v občinskem proračunu vedno premalo, da bi lahko uresničili vse želje krajevnih skupnosti, a da si občina v prihodnje obeta več evropskih sredstev z naslova spodbujanja razvoja v premogovnih regijah. Litijska občina namreč statistično sodi v zasavsko regijo, kjer bo RRA Zasavje črpala sredstva iz evropskega sklada za pravični prehod.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Popolna zapora ceste nad Abecedo

Občina Hrastnik obvešča, da bo popolna zapora lokalne ceste LC 122020 HRASTNIK–PRAPRETNO–HRASTNIK na odsek ABCDE–Prapretno–odcep Retje. Zaradi gradnje kanalizacije bo popolna zapora lokalne ceste od...
X