-- OGLAŠEVANJE --

V hrastniški knjižnici poleg knjig še pisatelji, pa predstave, zvečer tudi rock dogodek

-- OGLAŠEVANJE --

Knjiga je medij, ki v današnjem času tekmuje z drugimi oblikami preživljanja prostega časa – družbena omrežja, splet, televizija, podcasti, serije … »Tega starejše generacije niso poznale, zato so bolj zveste knjigam. Opažamo, da najmanj brejo srednješolci, ki jim preprosto zmanjka časa za branje kaj drugega, kot le obvezne literature. Pri mlajših bralcih pa opažamo velika odstopanja – nekaterim sploh ni do branja, medtem ko drugi »požirajo« knjigo za knjigo,« pove Mateja Smodiš, direktorica Knjižnice Antona Sovreta Hrastnik.

Ob dnevu knjige v Hrastniku “Knjižni sejem”, ki bo vsej prej kot le sejem

Tako kot drugje, se tudi v knjižnici spreminjajo časi. Zadnji velik mejnik je bila koronska kriza. Takrat so na vseh področjih delovanja, razen pri izposoji e-knjig, zaznali upad, ki je bil v veliki meri posledica protikoronskih ukrepov. Iskali so načine, kako ostati v stiku z bralci, tako v smislu zagotavljanja gradiva, kot prireditvene dejavnosti. Še danes na mnogo načinov iščejo načine, da se približajo publiki, kar dokazujejo tudi njihovi projekti kot Hrastničani beremo, pa dogodki; Festival knjižnice, Kufe klub …ter seveda Hrastkova potujoča knjižnica, ki je letos namenjena drugošolcem.

Lani je knjižnica v Hrastniku imela 1.300 aktivnih članov, kar je manj kot v predkoronskem času. Se pa močno povečuje vpis novih članov, ki presega številko 200 in je skoraj enkrat večja kot leto prej. »Tako visok vpis je bil samo leta 2010, ko je bila knjižnica preseljena na novo lokacijo,« še doda direktorica Mateja Smodiš.

Katera generacija bi rekli, da najmanj bere?

Mateja Smodiš

Knjiga je medij, ki v današnjem času tekmuje z drugimi oblikami preživljanja prostega časa – družbena omrežja, splet, televizija, podcasti, serije … Tega starejše generacije niso poznale, zato so bolj zveste knjigam. Opažamo, da najmanj brejo srednješolci, ki jim preprosto zmanjka časa za branje kaj drugega, kot le obvezne literature. Pri mlajših bralcih pa opažamo velika odstopanja – nekaterim sploh ni do branja, medtem ko drugi »požirajo« knjigo za knjigo.

Pa niso le knjige v knjižnici, kaj vse se najde?

V knjižnici poleg knjig najdete revije namenjene odraslim in mladini, pa tudi veliko neknjižnega gradiva: zemljevide, filme, risanke … Otrokom je na voljo letos prenovljeni igralni kotiček z igračami, sestavljankami, družabnimi igrami in ogromnim šotorom za igranje. Omogočamo tudi brezplačno uporabo računalnikov in dostop do interneta. Organiziramo številne priložnostne razstave, prireditve, izobraževanja, literarna srečanja, pravljične urice, uganke meseca … Ponujamo še uporabo e-virov, kjer lahko člani z uporabo članske številke brezplačno dostopajo do e-knjig, e-časopisov in drugih spletnih virov.

Dokončajte stavek. Knjižnica ni le prostor, kjer so knjige spravljene, to je prostor ki je zakladnica znanja in je srce lokalne skupnosti.

V Hrastniku pa vas poleg knjižnega sejma v četrtek, vabijo v knjižnico tudi v petek, ko pričenjajo s trinajsto sezono bralne značke za odrasle Hrastničani beremo. Tudi v tej sezoni so za bralce pripravili zanimiv in pester izbor knjig v večini slovenskih pisateljev. Projekt bo trajal do sredine novembra, ko bodo najbolj zvestim bralcem podelili priznanja.

Brezplačen vpis

“Prav tako vabimo vse tiste, ki še niste člani naše knjižnice pa bi to radi postali, da se na ta dan vpišete brezplačno. Vsakemu obiskovalcu pa bomo podarili knjigo iz zbirke knjižničnih darov.”

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

ANKETA: Kaj bi vi prebrali najprej?

Zanima nas, kakšne vsebine so vam najbolj všeč. Kaj je tisto, kar bi prebrali najprej.
-- OGLAŠEVANJE --