today-is-a-good-day
8.1 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoV Dubaju na ogled najnaprednejša steklenica, prihaja iz Hrastnika

V Dubaju na ogled najnaprednejša steklenica, prihaja iz Hrastnika

Na Expo Dubai 2020 je Steklarna Hrastnik v slovenskem paviljonu v teh dneh predstavila tehnološko napredno proizvodnjo prvega brezogljičnega stekla na svetu.

Prijazni do okolja poslovnim uspehom naproti

Najbolj trajnostna steklenica na svetu nosi naziv kot ga ima z razlogom: Proizvodnja je namreč stekla z obnovljivimi viri energije, uporabo sončnih celic in odpadnega recikliranega stekla. Ob vsem tem je bil edini stranski produkt vodna para, BREZ emisij ogljikovega dioksida. S tem Steklarna Hrastnik nakazuje, da je pripravljena na nadaljevanje uvajanja velikih tehnoloških inovacij na področju dekarbonizacije na industrijskem nivoju, saj so izjemno zavezani k trajnostni naravnanosti za prihodnje generacije. Zato so se tudi lotili proizvodnje stekla s čim manj vplivi na okolje, pri tem pa ohranili visoko stopnjo kakovosti izdelkov.

ZA zeleno prihodnost = do leta 2050 ogljično nevtralni

Direktor SH Peter Čas

Ob predstavitvi proizvodnje prvega brezogljičnega stekla na svetu je generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas v Dubaju povedal: “Prihodnost sveta je odvisna od trajnostnih ukrepov, ki jih bomo kot človeštvo sprejeli in tudi v praksi izvedli. V Steklarni Hrastnik postajamo nosilci procesnih inovacij na področju ogljične bilance in s ponosom objavljamo, da smo odprli pot k trajnostno naravnanemu obdobju v naši branži.”

Obenem direktor ocenjuje, da otvoritev tako velikega dogodka kot je EXPO2020, ki sovpada z rojstvom najbolj trajnostne steklenice na svetu, ni le pokazatelj preboja za Steklarno Hrastnik, ampak predvsem dokaz, da je tranzicijo v trajnost mogoče izvesti tudi na energetsko intenzivnih področjih. “V Steklarni Hrastnik smo na zeleno prihodnost pripravljeni s sistemskim zniževanjem vplivov na okolje. Z izvedbo vseh načrtovanih projektov načrtujemo do leta 2025 zmanjšanje ogljičnega odtisa za 40%, do leta 2050 pa želimo postati povsem ogljično nevtralni.”

SORODNI ČLANKI:

Hrastničani do kisika na licu mesta

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Leto 2024 začeli s prenovljeno športno dvorano

Športno dvorano s 500 sedeži in šestimi garderobami so pošteno preuredili. Prenovo so konec lanskega leta počastili s koncertom radeške godbe, otroci pa na...